ZEU Prode

prode_logo

ZAŠTITARSKO-EKOLOŠKA UDRUGA ” PRODE ” HODOŠAN

Počistili “stoljetni” otpad

Povratak prirodi ili barem nastojanje da joj budemo blizu koliko se to danas može svrha je djelovanja ZEU “Prode” iz Hodošana. Zato je poziv Općine Donji Kraljevec i njenog komunalnog redara da bude koordinator akciju “Zelena čistka” za nju bio obveza, u nju se uključila treći puta za redom. “Prode” su zajedno s članovima ŠRD “Trnava” iz Hodošana očistile prostor kod mosta na Trnavi u “Zelengaju” nedaleko Hodošana, gdje su nesavjesni poljoprivrednici i ostali mještani okolnih sela godinama bacali otpadne boce od herbicida i ostali otpad.
Na potezu od stotinjak metara prikupljene su dvije pune prikolice otpada. U akciji je ukupno prikupljeno oko 5 tona raznog otpada, koji je zbrinulo komunalno poduzeće “Pre-kom” iz Preloga.

Snage udruge ove godine bile su najviše usmjerene na uređenje sportskog parka kod šljunčare u Hodošanu. Nakon što su konačno prikupljena sredstava započelo se gradnjom kućice, a 2016. godini će se i nastaviti uređenjem parka. Bilo je i sporta, na malonogometnom turniru u Hodošanu ekipa udruge je bila četvrta, a u turniru u odbojci na pijesku u Donjem Mihaljevcu stigla do četvrtfinala.
U 2016. godini Udruga će biti domaćin turnira u odbojci na pijesku. Udruga nastavlja čuvanjem okoliša, u stalnom kontaktu s komunalnim redarom obavještava ga o zapažanjima na terenu i nesavjesnom ponašanju nekih mještana prema okolišu. I u idućoj godini Udruga će se uključiti u sve ekološke akcije u Općini.


PRIJEDLOG PRORAČUNA UDRUGE I PLAN RADA ZA 2016. GODINU

Dana 12. rujna 2015. godine održan je sastanak Upravnog odbora Zaštitarsko-ekološke udruge “Prođe” iz Hodošana, na kojem je jednoglasno donesen prijedlog proračuna i potreba Udruge za 2016 godinu.

– za godišnju skupštinu , koja se planira u veljači 2016. godine, potrebno je oko 1.500 kuna
– u mjesecu travnju sprovesti će se akcija „Zelena čistka”, nakon koje će se organizirati druženje sudionika akcije u Hodošanu, za što je potrebno oko 2.000 kuna
– od mjeseca travnja do lipnja 2016. godine planira se obnoviti odbojkaško igralište na prostoru u Hodošanu koji održava Udruga. Potrebno oko 2.000 kuna
– u mjesecu srpnju 2016. godine (prvi vikend) planira se organizacija odbojke na pijesku na terenu Udruge, za što je potrebno oko 5.000 kuna.
– sredinom mjeseca srpnja 2016. godine učestvovati ćemo na nogometnom turniru u organizaciji NK „Hodošan” iz Hodošana, za što je potrebno oko 500 kuna.
– krajem mjeseca srpnja 2016. godine planira se učestvovanje članova Udruge na tradicionalnom malonogometnom turniru u Donjem Hrašćanu. Za navedene događaje potrebno je oko 500 kuna.
– u mjesecu kolovozu i rujnu planira se nabava drvenog i ostalog materijala za izradu ljuljačke i tobogana za djecu. Potrebno oko 5.000 kuna
– tokom 2016. godine za uredski materijal (papir, kuverte, toneri, poštanski troškovi i dr.) potrebno je oko 500 kuna.
– tokom čitave godine uređivati će se i održavati okoliš oko šljunčare u Hodošanu (košnja trave i si.), za što nam je potrebno oko 1.000 kuna, za gorivo za kosilice i traktore
– tokom čitave godine pratiti ćemo ponašanje građana u cilju sprečavanja i hvatanja počinitelja u odlaganju otpada na mjestima gdje je to zabranjeno, te ćemo prikupljati podatke o osobama koje čine takve stvari, radi podnošenja adekvatnih prijava protiv istih.

Za opisane troškove za potrebe Udruge potrebno je oko 18.000,00 kuna.


Zaštitarsko-ekološka udruga “Prode” trenutno broji 36 članova. Početkom 2014. godine održana je izborna Godišnja skupština Udruge kada je izabrano i novo vodstvo Udruge.

Za predsjednika Udruge izabran je Kristian Vuk, dopredsjednika Kristijan Baranašić, tajnika Božidar Mesarić, članovi Upravnog odbora su Christian Tišljarić, Martin Markač, Kristijan Višnjić i Boris Pintarić, dok su članovi Nadzornog odbora predsjednik Mladen Naranđa i članovi Mario Dominić i Dražen Dolenčić.  

 

Općina Donji Kraljevec i drugu godinu zaredom uključila se u akciju „Zelena čistka – za čisti okoliš“, koja se provodila 25. i 26. travnja 2014. godine u cijeloj Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu. Akcija se provodila u koordinaciji s našom Udrugom i komunalnim redarom Općine. U akciju se uključilo ukupno 307 sudionika, članova udruga koje djeluju na području Općine, učenika i učitelja OŠ Hodošan i OŠ Donji Kraljevec. Istom prilikom prikupljeno je oko 2,5 tona raznog otpada koji je deponiralo komunalno podzeće „Pre-kom“ iz Preloga. Na temelju javnog poziva Međimurske županije za uništavanje ambrozije u 2014. godini uključila se Općina Donji Kraljevec, kao i naša Udruga. Akcija je održana 5. srpnja 2014. godine kojom prilikom smo pokosili dio parcele obrasle ambrozijom na katastarskoj čestici br. 2744/4 u Palinovcu i u Hodošanu, na katastarskoj čestici br. 1604/1 na kojima su pokošene površine od 11000 m2.

prode_2014_2

Malonogometna ekipa ZEU „Prode“ sudjelovala je na malonogometnim turnirima u Hodošanu, u organizaciji NK „Hodošan“ i u Donjem Hrašćanu u organizaciji NK „Borac“. Pored navedenih akcija tijekom godine redovito su se provodile radne akcije na uređenju sportskog parka kod šljunčare u Hodošanu.

prode_2014_1U 2015. godini nastavit ćemo s održavanjem i uređenjem parka kod šljunčare u Hodošanu te ćemo se uključiti u sve ekološke akcije koje će se provoditi u općini Donji Kraljevec. (Kristian Vuk)

prode_2014_3