Voćarski sajam

 Iako voćarski sajam u Donjem Kraljevcu više nije mjesto na kojem se određuje otkupna cijena jabuke, ipak svake godine okuplja sve više poklonika kraljice voća.

Naime, manifestacija je postala nezaobilazno okupljalište svih hrvatskih proizvođača jabuke, logistike za voćarstvo i drugih poslovnih subjekata.


U sportskoj dvorani O.Š. D.Kraljevec održan je 10. jubilarni Međunarodni sajam voćarstva koji je na jednom mjestu okupio oko 150 izlagača iz zemlje i inozemstva. Posjetitelji su imali prilike razgledati proizvode izlagača iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Osječko-baranjske te partnerskih Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije.

Svoj obol, naravno, dali su i domaći, međimurski proizvođači. Budući da to više nije mjesto na kojem se određuje cijena ovogodišnjeg otkupa jabuka, ovoga puta naglasak je stavljen na  cjelokupno voćarstvo i problemi s kojima se suočavaju proizvođači.

arhiva 2014.

U sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec u vremenu od 29. do 31. kolovoza 2014. godine u organizaciji Općine Donji Kraljevec, Međimurske županije, Županijske komore Čakovec i partnera održan je 9. međunarodni voćarski sajam. Suorganizatori su bili Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Poljoprivredna savjetodavna služba, dok su pokrovitelji sajma bili Ministarstvo poljoprivrede i HGK Županijska komora Čakovec.

Sajam je 29. kolovoza 2014. svečano otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, dok su prisutne pozdravili i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, predstavnik Organizacijskog odbora Međunarodnog voćarskog sajma i zamjenik župana Međimurske županije Zoran Vidović te župan Međimurske županije Matija Posavec. Neposredno prije otvorenja sajma održan je Kolegij župana iz cijele Republike Hrvatske na temu voćarske proizvodnje.

U okviru izložbeno-prodajnog dijela sajma izlagane su voćne sadnice, svježe i sušeno voće, voćne prerađevine, specijalizirani strojevi za proizvodnju i zaštitu voća, sistemi za navodnjavanje, sistemi za obranu od tuče, sistemi za obranu od mraza, sistemi za skladištenje i čuvanje voća, strojevi za preradu voća te zaštitna sredstva i specijalizirana gnojiva.

Za vrijeme održavanja sajma organizirani su različiti popratni sadržaji kao što su degustacija vina međimurskog vinogorja te gastronomska ponuda autohtonih jela i proizvoda. U okviru okruglog stola Hrvatske voćarske zajednice na temu: „Procjena berbe, problemi u voćarstvu u RH” dat je osvrt na položaj hrvatskog voćarstva i ostalih grana poljoprivrede u okviru Europske unije, posebice u pogledu cijene voća i jake konkurencije.

Posjetitelji su mogli prisustvovati i nizu stručnih predavanja na aktualne teme iz područja voćarstva koje su održali stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta iz Novog Sada, Poljoprivrednog instituta Osijek te Poljoprivredne savjetodavne službe, a teme ovogodišnjih stručnih predavanja bile su: Voćarstvo u programu ruralnog razvoja 2015.-2020., Gnojidba voćaka, Nove sorte i uzgoj lupinastih voćnih vrsta: orah, lijeska i kesten, Udruživanje i zajednički plasman na tržištu-primarni cilj proizvođača lješnjaka u budućnosti, Što treba znati kod gnojidbe nasada lijeske, Štetni organizmi lijeske – mogućnosti i ograničenja njihova suzbijanja, Isplativost uzgoja lijeske, Intenzivni uzgoj aronije i Zašto saditi aroniju.