Udruga antifašista

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije

U nedjelju 6. travnja nizom komemorativnih svečanosti obilježena je 69. obljetnica oslobođenja Međimurja od mađarske i njemačke okupacije. Po tradiciji je obilježavanje počelo u Čakovcu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća; prvo kod spomen-ploče za žrtve fašističkog terora na ulazu u Stari grad, potom uz spomenik poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata, a onda poginulim partizanima na gradskom groblju. Završni dio županijske svečanosti održan je u spomen-parku «Međimurski partizani» u Svetom Jurju u Trnju. O značaju ovog povijesnog datuma za suverenost Međimurja i Hrvatske govorili su Zvonimir Golub, predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije, Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec i Matija Posavec, međimurski župan.

antifasisti_1                Dana 22. lipnja obilježen je Dan antifašističke borbe polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz spomen ploču žrtvama fašističkog terora , kod spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te kod spomenika na čakovečkom groblju. Glavna svečanost po tradiciji je održana na spomen-groblju «Međimurski partizani« u Svetom Jurju u Trnju. Pred okupljenim građanima o doprinosu Međimuraca u borbi protiv fašizma, ali i njegovom značaju danas su govorili predsjednik Udruge Golub, načelnik Horvat i župan Posavec. Naše članstvo posjetilo je Jasenovac gdje smo odali počast i dužno poštovanje svim žrtvama logora u Jasenovcu.

Činjenica da spomen-park «Međimurski partizani« sa spomen-sobom u Sv. Jurju u Trnju danas predstavljaju vrijedan povijesni spomenik koji se nalazi na našem području i našu Udrugu i našu Općinu obvezuje da trajnu održavamo i njegujemo značaj antifašističke borbe da se takovo zlo više ne pojavi. Ostaje nam zajednička obaveza da provedemo i realiziramo obećanje potpredsjednika Vlade RH koji je zajedno sa županom Međimurske županije posjetio Spomen-park i obećao pomoć iz europskih fondova. (predsjednik Zvonimir Golub)