Puhački orkestar

U znaku jubileja

Protekla godina za Puhački orkestar Općine Donji Kraljevec bila je posebna, proslavio je 20 godina rada, u sklopu Dana Općine Donji Kraljevec.

Orkestar okuplja pedesetak mladih glazbenika, od kojih neki glazbeno obrazovanje stječu u Područnom odjelu Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Donjem Kraljevcu, neki su obrazovanjem već završili. Obrazovanost članova uvelike pomaže voditelju prof. Ivanu Belovariju u nastojanju da drži visoki standard sviranja.

Od osnutka 1995. godine kroz orkestar je prošlo već nekoliko generacija, a trenutno u njemu sviraju djeca od deset godina do mladih ljudi u tridesetima, a i nekoliko starijih. Svi glazbenici, osnivači orkestra i profesor Belovari, kao i sama Općina, primili su prilikom proslave medalje i plakete za svoj rad. U 2015. godini orkestar je nastupao za potrebe Općine Donji Kraljevec i po suncu i po kiši, kaže njegov predsjednik Josip Recek, od fašnjaka u Hodošanu do službenih svečanosti i značajnih obljetnica udruga. Među ovogodišnjim aktivnostima se ističe put u Budimpeštu i potpisivanje nastavka suradnje s Glazbenom školom Hubai, u okviru suradnje Općine Donji Kraljevec i hrvatske manjine koja djeluje u XV okrugu u Budimpešti. Važan događaj za orkestar svakako je izvrstan nastup na Smotri Puhačkih orkestara i Limenih glazbi održanoj u Čakovcu. Kruna rada je održavanje velikog Božićno-novogodišnjeg koncerta kojim se zaključuje godina, uvijek s atraktivnim gostima.

 

puhacki_2014

 

puhacki_2014_2Opće je poznato da je međimurska tradicijska glazba upravo limena glazba. Zato rado pomažemo i ponosni smo što smo doprinijeli osvajanju vrijednih nagrada. Nadam se da će ove dvije velike udruge koje na svojim plećima nose najveći dio kulturnog života u Općini D. Kraljevec i ubuduće dobro i plodonosno surađivati. Sudjelovali smo na raznim svečanostima i na Voćarskom sajmu. Uz redovne nastupe odsvirali smo i dvije svadbene svečanosti u Donjem Kraljevcu i Hodošanu. U suradnji s Udrugom žena i VMO Hodošan sudjelovali smo u programu za Dan mjesta. Važan događaj za orkestar svakako je izvrstan nastup na Smotri puhačkih orkestara i limenih glazbi održanoj u Nedelišću.

Na poziv Glazbene škole Hubay iz Budimpešte i Hrvatske manjine iz XV. okruga Budimpešte putovali smo u Mađarsku na glazbeni i prijateljski susret. Svojim pozivom na nastup i druženje, prvo takve vrste u tom gradu nakon Domovinskog rata, razveselio nas je Vinko Kasana gradonačelnik Lipika gdje smo u parku kod paviljona Antunovo vrelo, uz domaćine, održali koncert na otvorenom. Kruna našeg rada svakako je održavanje velikog Božićno–novogodišnjeg koncerta kojim završavamo kalendarsku godinu, sa uvijek atraktivnim gostima. (predsjednik Josip Recek)