Donji Hrašćan

DONJI HRAŠĆAN

Naziv sela Donji Hrašćan očito je fitonimskog podrijetla, upućuje na hrast, gustu hrastovu šumu. To je omanje naselje, orijentirano prema Hodošanu (škola) i Sv. Jurju u Trnju (crkva). Spominje se 1660. godine u popisu kanonskih vizitacija, a isto tako i u popisu zaplijenjenih imanja grofova Zrinskih. Od spomeničke baštine A. Horvat bilježi da je u mjestu jednostavna kapela sv. Obitelji, lijepo situirana usred sela, očuvala nekoliko predmeta iz doba bidermajera: bečke litografije, “Krunjenje Marijino”, “Sv. Anu”, procesijski znak nazvan “Marija” i jednostavnu rustičnu propovjedaonicu.

donjihrascan_2015_27Iz rukopisa Dominika Kolarića Hrašćanski zapisi saznajemo da je gradnja kapele dovršena 1897. godine.

U selu djeluje nogometni klub “BORAC” (osnovan 1972) i to zahvaljujući nekolicini nogometnih zaljubljenika koji trenutno volonterski rade i brinu o ovom klubu, a to su prije svega: Zadravec Josip kao predsjednik, Jurčec Stjepan kao blagajnik i Kolarić Dražen kao tajnik kluba.

donjihrascan_2015_20Od privrede treba spomenuti da se stanovništvo pretežno bavi poljoprivredom, ali i da u selu ima više poduzetnika koji su mahom svi uspješni a kao najuspješnije poduzetnike i firme se mogu ubrajati:

Stjepan Bukal koji je vlasnik firme “METAL BUKAL” koja se bavi proizvodnjom svih vrsta hidrauličnih cijevi i obradom metala koja djeluje još od početka 80-tih.

donjihrascan_2015_05Zvonimir Vlahek je vlasnik mlade firme “FILTEX” koja se bavi proizvodnjom filtera, od ugostiteljskih lokala treba spomenuti caffe bar “GLORIA” vl. Toplek Ivana, a kao najmasovnije treba spomenuti firme koje se bave autoprijevozom ( u Međimurju ih je najviše po glavi stanovnika): “NOVAK TRANSPORTI” vl. Novak Ljubo, “HAĐIKAN TRANSPORTI” vl. Hađikan Ljubo, “BIVI” vl. Branilović Vladimir, autoprijevoznik Štampar Viktor, autoprijevoznik Ivković Josip i autoprijevoznik Branilović Mladen.

donjihrascan_2015_30