Vijeće mjesnog odbora Sveti Juraj u Trnju

Vijeće mjesnog odbora Sveti Juraj u Trnju, nakon konstituirajuće sjednice 3. lipnja 2014.godine djeluje u sastavu: Božidar Fajić (predsjednik), Goran Habuš (zamjenik predsjednika), Renato Višnjić, Nevenka Tomašek i Tomislav Čavlek.

Krajem mjeseca kolovoza krenuli smo u akciju obnavljanja dječjeg igrališta. Pozivu upućenom petnaestak obiteljima sa malom djecom, odazvala se većina roditelja sa mališanima. Zasukali smo rukave i prionuli poslu. Mjesni odbor osigurao je boje, kistove, brusni papir i drugi radni pribor te su obnovljena i obojena dječja igrala na dječjem igralištu. Popravljen je vrtuljak te naručena nova njihaljka s dva sjedala u firmi MDI d.o.o. za 2.000 kuna. Za tu cijenu popravljene su i sjedalice na starim klackalicama i ostali drveni djelovi na vrtuljku i dječjim igralima. Njihaljka je izrađena i ide u montažu na dječjem igralištu na proljeće 2015.g.

Početkom rujna Vijeće MO zajedno s općinskim vijećnikom Mladenom Čavlekom održalo je sastanak s predstavnicima udruga i ustanova koja djeluju u mjestu: Dobrovoljnog vatrogasnog društva, NK „Trnje“, ŠRD „Jezerišće“, Udruge antifašista – J. Broz Tito, OŠ Hodošan – PŠ Sveti Juraj u Trnju i Župe Sv. Juraj u Trnju.

Dogovoreno je da načelnik Općine prema predviđenom Proračunu općine – razdjelu za MO, uplati sredstva udrugama i ustanovama. Donijeta je odluka da se 2.000 kuna uplati kao donacija Područnoj školi Sveti Juraj u Trnju, kao pomoć u nabavi materijala za uređenje fasade škole i kupi novi razglas za potrebe župnika Darka Kelemenića za korištenje prilikom sprovoda. Dogovoreno je s načelnikom Horvatom da Općina i Županija sudjeluju u organizaciji 70. obljetnice antifašizma u RH te da se ta svečana obljetnica za Međimursku županiju održi kod Spomen parka i groblja u Svetom Jurju u Trnju 22. lipnja 2015. godine.

Prvu subotu u mjesecu rujnu VMO organizirao je Zbor mještana Svetog Jurja u Trnju u kojem su osim članova MO bili prisutni općinski vijećnik Čavlek i načelnik Općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat. Zboru mještana odazvalo se dvadesetak mještana. Raspravljalo se o planu i radu Mjesnog odbora i Općine Donji Kraljevec. Početkom mjeseca listopada, održana je radna akcija kod Društvenog doma gdje se uz pomoć vatrogasne štrcaljke oprala fasada, izvršilo bojanje donjeg dijela fasade, stupova, bojanje klupa i vratiju na transformatorskoj stanici. Zatraženo je od načelnika da Elektra Čakovec obnovi fasadu transformatorske stanice. U proljeće u dijelu od Doma i raskrižja te kod Crkve i prilaza kod vatrogasnog spremišta predviđena je sadnja drveća kako bi se uredilo mjesto biljnim nasadom. U suradnji s ravnateljem i djelatnicama Područne škole priredba za doček svetog Nikole ove godine održana je nakon dugo godina u Domu kulture u našem mjestu.

U proračun općine Donji Kraljevec za 2015. g. Vijeće Mjesnog odbora odredio je sljedeće: ŠRD Jezerišće 10.000 kuna, DVD Sv. Juraj u Trnju 10.000, predškolsko i školsko obrazovanje – kupnja knjiga za sljedeću školsku godinu 5.000 kuna, Osnovna škola Hodošan, za Područnu Školu Sveti Juraj u Trnju 2.000, pomoć u nabavi materijala za uređenje fasade i stolarije i izgradnju ograde, Udruga Josip Broz Tito – Antifašisti 7.000 (dodijeljeno 2.000 za rad udruge i te 5.000 za centralnu svečanost i proslavu 70. obljetnice antifašizma u Republici Hrvatskoj), Župa Sveti Juraj u Trnju 2.000, za tekuće održavanje komunalne infrastrukture 3.000, za reprezentaciju (za potrebe udruga, ustanova i njihovih manifestacija, poklon paketi povodom dolaska svetog Nikole) 6.000, NK Trnje 5.000, za tekuće održavanje (struja, voda, plin, košnja trave) i malonogometni turnir između ulica (sveukupno 50.000 kuna).

Dom kulture (zajedno sa sobom NOB-a) kandidiran je kod Ministarstva kulture RH te se sljedeće godine nadamo financijskim sredstvima da bi se investiralo u uređenje toaleta, poda i kuhinje. Mjesni odbor će podržati svaku inicijativu za zajedničko druženje mladih, žena; podržati sportsko-rekreacijska zbivanja, šah, odbojku na pijesku i druga događanja. Nadamo se da će mještani svojim prijedlozima, kritikama, učestvovanjem u planu i radu zajedno s nama doprinijeti u zajedničkom kreiranju mjesta i boljitka svih mještana sela.

(Božidar Fajić)