DVD Palinovec

PLAN I PROGRAM RADA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA PALINOVEC ZA 2016. godinu

1. Državno takmičenje 4 ekipa
2. Uređenje vatrogasnih prostorija
3. Nabavka vatrogasne opreme.
4. Održavanje vatrogasne tehnike i opreme u ispravnom stanju, na način da u svakom trenutku može koristiti za vatrogasne intervencije
5. U mjesecu svibnju – mjesecu zaštite od požara izvršiti ispitivanje hidrantske mreže, provoditi preventivne mjere zaštite, te na prigodan način obilježiti 4.svibanj dan sv. Florijana
6. Provoditi preventivne mjere zaštite od požara
7. Školovati i usvršavati vatrogasne kadrove
8. Održati pokaznu vježbu
9. Posjetiti učenike PŠ Palinovec
10. Aktivno sudjelovati u preventivi za vrijeme žetvenih radova
11. Pripremiti se za ostala takmičenja
12. Održati godišnju Skupštinu
13. Obići i pregledati domaćinstva u Palinovcu
14. Uključiti se u vatrogasne manifestacije
15. Surađivati s ostalim udrugama našeg mjesta i općine
16. Izvršiti liječničke preglede operativnih članova


 

Rad DVD-a Palinovec u 2014. godini bio je vođen planom i programom rada, a naše aktivnosti bile bazirane i usmjerene na sprečavanje i gašenje požara, provođenje preventivnih pregleda, stručnu obuku članstva, te na širenje i promidžbu protupožarne preventive i zaštite. Članovi Duštva uspjeli su ispuniti gotovo sve zadatke u cilju napretka, razvoja i unapređenja dobrovoljnog vatrogastva kao dijela zaštite od požara. Godinu gotovo uvijek započinjemo bodovanjem koje provodi Vatrogasna zajednica Međimurske županije. Ove godine osvojili smo visoko četvrto mjesto! Bilo bi lijepo da tako dobar rezultat sa sobom donosi i financijsku podršku, kako bi se DVD mogao još bolje opremiti materijalno, ali i usavršiti što se tiče vatrogasne spremnosti članova.

DVD palinovec 2014_5Dana 22. veljače 2014. godine u Domu kulture Palinovec održali smo 82. redovnu Godišnju skupštinu. Na Skupštini su podnijeta izvješća Upravnog odbora, zapovjednika, blagajnika i Nadzornog odbora o radu za 2013.godinu. Pročitan je Plan i program rada te Financijski plan za 2014. godinu. Podijeljena su uvjerenja, spomenice i zahvalnice. Uvjerenje o uspješnom završenom tečaju za vatrogasca primili su: Oreški Luka i Meri Vinković. Spomenicu za 10 godina rada primili su: Tomislav Škribulja, Luka Oreški, Aleksandro Sabol, Madlen Kovačić i Marta Sabol, dok je spomenicu za 40 godina rada primio Stjepan Čanadi. Zahvalnice za poseban doprinos i pomoć DVD-u Palinovec u 2013. godini dobili su: Jože Škvorc, Danijel Baranašić, velečasni Darko Kelemenić, PGD Straše, Miljenko Fileš, Božidar Žvorc, Ivan Kukec i DVD Donji Kraljevec. Velik broj naših članova je polazio i uspješno završio tečajeve za čin vatrogasca, vatrogasca prve klase, vatrogasnog dočasnika i časnika. Naše aktivnosti vezane su i uz OŠ Hodošan i PŠ Palinovec. Sudjelovali smo na ovogodišnjem 9. susretu Pisanica u OŠ Hodošan, a u svibnju smo održali predavanje i radionicu u PŠ Palinovec. U župnoj crkvi za Uskrs smo čuvali Isusov grob, sudjelovali u regulaciji prometa i osiguranja na Voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu.

DVD palinovec 2014_2Na sam Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, imali smo malu proslavu posvećenja novog vozila. Nažalost, kao najbrojnije vatrogasno društvo naše Općine nismo zaslužili nikakvu pomoć kod nabavke vozila pa tako nije bilo nikog od općinskih čelnika da bi nam predao ključeve. Svetu misu povodom dana svetog Florijana te posvećenje vozila predvodio je naš župnik Darko Kelemenić. Nakon završetka mise proslava je završila uz domjenak i druženje u prostorijama Vatrogasnog doma. Na vatrogasnim natjecanjima i smotrama opet smo ostvarili vrijedne rezultate. No, vrhunski rezultati sigurno se ne bi mogli postići bez napornog rada i gotovo svakodnevnog vježbanja tijekom svibnja i lipnja. Niti jedan DVD u našoj županiji (ni u državi) u jednoj kalendarskoj godini nije imao 11 natjecateljskih odjeljenja na općinskom, a poslije i na županijskom natjecanju. Mi smo nastupili s dvije ekipe vatrogasnog pomlatka, tri ekipe vatrogasne mladeži, s dvije ekipe muški „A“, dvije ekipe žene „A“, muškom „B“ ekipom te po prvi puta u povijesti DVD Palinovec sa ženskom „B“ ekipom.

Naši vatrogasni veterani i ove godine bili su na svom tradicionalnom druženju i Skupštini vatrogasnih veterana koja je ove godine bila održana u Podbrestu. Dana 8. listopada 2014. godine održala je druga po redu prezentaciju vozila i opreme vatrogasnih društava koja djeluju na području VZZO Donji Kraljevec- Goričan.

DVD_sv_juraj_1Godina je bila specifična, imali smo nekoliko intervencija u gašenju suhe trave i raslinja, a tijekom rujna i listopada najviše problema nam je zadavala voda koja je inače naš saveznik u gašenju požara. U samom naselju nije bilo većih problema, osim u ispumpavanju podruma što su članovi DVD Palinovec uspješno odradili. Velik broj naših članova i mještana bio je angažiran prilikom izlijevanja potoka Trnave. Sva sreća što je sve prošlo bez ljudskih žrtava, samo s materijalnom štetom. U okviru ove opće situacije rezultatima našeg rada moramo biti sretni i zadovoljni. (predsjednik Franjo Jančec)