Udruga Tito

Rad i djelovanje Društva „Josip Broz Tito“ Međimurje, ogranak Sveti Juraj u Trnju

Uvažavajući današnje suvremene standarde da je naše društvo to bogatije i bolje što ima više zakonito registriranih udruga građana kroz koje djeluju građani pojedinci (žitelji naše Općine) i na taj način unapređuju razvoj civilnog društva, osnovano je 2003. godine Društvo «Josip Broz Tito« Međimurje. Ideji osnivanja i kasnijem radu nije prethodila nikakva nostalgija, već jedno poštovanje i uvažavanje prema nekim prošlim vremenima i činjenici da je „povijest učiteljica života“

 

Društvo «Josip Broz Tito» osnovano je 1996. godine u Zagrebu i danas gotovo svaka županija ima svoj ogranak pa tako i naša Međimurska županija koja danas okuplja nekoliko stotina Međimurki i Međimuraca. Financiranje Društva većinom se vrši iz članarine svojih članova, međutim neke županije kao i pojedini gradovi i općine s voljom i bez problema pomažu i financiraju rad Društva jer su u velikoj mjeri prepoznali da rad i djelovanje Društva vodi svekolikom napretku.

Samo osnivanje za Međimursku županiju izvršeno je u spomen sobi «Međimurski partizani» u Svetom Jurju u Trnju, a osnivači su bili: Juraj Švenda iz Čehovca, Adam Čavlek, Franjo Čavlek i Franjo Zadravec iz Sv. Jurja u Trnju, Ivan Kovač iz Hodošana, Mijo Kovač iz Hodošana, Mirko Marcinjaš iz Palinovca, Valent Vlahek iz Hodošana, Željko Švenda iz Donjeg Pustakovca, Silvestar Legin i Antun Vrhar iz Turčišća, a za prvog predsjednika izabran je Juraj Švenda.

Dana 6. prosinca 2013. godine u Svetom Jurju u Trnju održano je skromno i svečano obilježavanje desete obljetnice rada Društva «Josip Broz Tito« Međimurje na kojemu se okupilo mnoštvo gostiju na čelu s predsjednikom Skupštine Međimurske županije i pojedinim načelnicima općina u Međimurju. Danas Društvo u Međimurju djeluje preko nekoliko ogranaka, a u našoj Općini djeluje ogranak Sveti Juraj u Trnju s osamdeset članova, a predsjednik ogranka je Dragutin Pavlic iz Hodošana.

Tijekom 2014. godine članovi ogranka okupljali su se na sastancima i druženjima te su na prikladan način od svoje male članarine kupovali i polagali vijence na groblju u Sv. Jurju u Trnju kod obilježavanja značajnijih datuma u povijesti Hrvatske i Međimurja. Isto tako bili smo u Jasenovcu gdje smo odali počast žrtvama i obilježavanju strašnih patnji i stradanja nedužnih ljudi, a za 25. svibnja bili smo u Kumrovcu. Iako raspolažemo malim financijskim sredstvima, ne očajavamo, već radimo u tišini na zadovoljstvo naših članova. Koristimo priliku da i ovim putem pozovemo žitelje naše Općine da nam se pridruže i daju svoj doprinos u napretku našega Društva.

(predsjednik ogranka Društva Dragutin Pavlic)