Speedway klub Unia

logounia_1Speedway je jedan od najuzbudljivijih motociklističkih sportova. Najjednostavniji sport što se tiče bodovanja vozača. Utrka se sastoji od 20 vožnji u kojoj se natječe po 4 vozača. Voze se 4 kruga, a pobjednik je onaj koji prvi prođe kroz cilj te dobiva 3 boda. Drugoplasirani dobiva 2 boda, trećeplasirani 1 bod, a zadnji vozač 0 bodova. Sve se odvija na stazi ovalnog oblika duljine do 400 metara na podlozi od drobljenog kamena. Na svijetu ne postoje dvije iste speedway staze – što pridonosi atraktivnosti ovog sporta.

Motori su vrlo specifični – pogonsko gorivo je metanol. Nemaju kočnice, brzine, već samo kvačilo i gas. Postoje klase od 500, 250, 125 i 80 ccm.

Najviši rang natjecanja je GRAND PRIX u kojem nastupa 16 vozača. 10 utrka Grand prix serije daje svjetskog speedway prvaka.

Speedway klub „UNIA“ osnovan je 2004. godine na inicijativu Zvonimira Pavlica, trostrukog prvaka bivše Jugoslavije. U 8 godina, organizirano je 45 utrka, od kojih su najznačajnije Speedway Grand Prix, održan 2010, 2011 i 2012. godine. Klub broji preko 100 članova, te 6 vozača.

službena web stranica :http://www.speedway-unia.hr

 

Ostali:

Josip Golomboš – voditelj elektro servisa

Danijel Golubić, Drago Vuk, Danijel Golomboš  – zavojni suci

Zlatko Cerovec, Marijan Mikac – suci starta 

Christian Plakalović, Miroslav Lilek, Tomislav Canjuga, Miroslav Lilek, Zvonko Bašek – zaduženi za vođenje bokseva tijekom utrke

Rebeka Jakšić, Ivana Tisaj, Terezija Matulin, Marija Pavlic, Kristina Matić – financijska služba i VIP area

Ninoslav Šestak, Anđelko Beti, Dejan Kolar, Antun Šulj, Đuro Barić, Antonio Lovrenčić – služba održavanja i redari

Željko Sokač – voditelj programa

Petra Pavlic – prevoditelj, manager asistent

Filip Blagus – voditelj glazbenog djela

Ivan Vargek, Renato Cvetko – tehnički pregled