OŠ Hodošan

službena web stranica:

 http://www.skola-hodosan.hr/

hodosan_2015_19

Materijalna ulaganja

Naš osnivač Međimurska županija u nekoliko je novih investicija poboljšao uvjete boravka u našim školama. Zamijenjena je rasvjeta u Hodošanu, Svetom Jurju u Trnju i dio rasvjete u Palinovcu. Na kanalizacijski sustav spojena je sanitarna odvodnja PŠ Palinovec i PŠ Sveti Juraj u Trnju. Tijekom ljeta 2014. zamijenjeni su pokrov, limarija i gromobrani na zgradi Područne škole Sveti Juraj u Trnju.

Iz vlastitih sredstava rekonstruirane su svlačionice i vodovodna instalacija u sportskoj dvorani, izvedena razna ličenja, brušenja parketa, popravci nastavnih sredstava… Mnogo sredstava odnosi nam poštivanje zakona vezanih uz higijenu i zaštitu na radu.

Domar Tomislav Sabol pokazao je svu spremnost i domišljatost da riješi brojne probleme koji se svakodnevno pokazuju u zgradama starijim od 30 godina. Njegovo je djelo ličenje mnogih prostora, izrada namještaja, izrada mnogih nastavnih pomagala, ličenje fasade PŠ Juraj (materijal je osiguralo Vijeće MO Svetog Jurja u Trnju), popravak stare kanalizacije i priključenje na novu u Palinovcu, projektiranje i izrada kosilice (flakserice), prikolice za skupljanje lišća, izrada kuhinjskih elemenata i slično.

Prošle školske godine 2013./14. godine ukupno uloženo u poboljšanje uvjeta 156 000 kuna, a tekuće od 1. lipnja do danas 174 000 kuna. U nabavu sredstava uloženo je prošle školske godine 38 000 kuna, a tekuće od 1. lipnja do danas 16 000 kuna. Svojim donacijama pomagali su nam roditelji (Pisanica, dio članarine za rad Podmlatka Crvenoga križa), Gradsko društvo Crvenoga križa (dio prikupljenog sredstava u akciji „Solidarnost na djelu“, nagrada za organizaciju i domaćinstvo županijskih i međužupanijskih natjecanja i jabuke za dodatnu prehranu) te nekoliko tvrtki i pojedinaca.

Ona, daleko važnija ulaganja

Kako odgojiti učenike da budu pošteni, radišni i svima vrijedni članovi našeg društva? Možemo sa sigurnošću reći da uspijevamo u tome. Trudimo se biti im oslonac, pomoći im u izvršavanju svakodnevnih zadaća, saslušati ih kad god je to potrebno. Od prvog razreda učimo ih vrijednostima za koje smo uvjereni da su temeljne u životu svakog pojedinca. Poučavamo ih i učimo od njih. Nastojimo im dati do znanja da ih slušamo, da nam je njihovo mišljenje važno i da ih uvažavamo. Vjerujemo da takvim pristupom odgajamo prekrasne mlade ljude.

 

GRB ŠKOLE

grb_osh-manjiŠtit je starofrancuskog oblika, čest oblik štita ili grba koji simbolizira jedinstvo, snagu, pobjedu, ali i čednost. Boja okvira – tamnoplava. Uz vanjski rub proteže se cijelom dužinom tanka srebrna nit, a uz unutarnji rub protežu se prvo narančasta, a odmah pored nje srebrna linija koja odvaja unutarnji sadržaj od okvira. Plava boja – boja mudrosti i beskrajne čistoće. Boja dubine i nesavladive snage i smisla otkrivanja onog što je još neotkriveno. Boja cjelokupnog bogatstva   duhovnog   i   filozofskog   svijeta.   U zemaljskom smislu predstavlja bogatstvo neba i vode, našu Muru. U okviru je tekst OSNOVNA (lijevo), ŠKOLA (gore) i HODOŠAN (desno), sve se čita iznutra.

Ravnopravna verzija je na engleskom jeziku: U okviru je tekst PRIMARY (lijevo), SCHOOL(gore) i HODOSAN (desno), sve se čita iznutra.

Godina početka organiziranog školstva na našem školskom području 1833. (1833) istaknuta je na donjem vrhu štita.

Gornja polovica, boja pozadine svjetloplava – osmerokutna zlatna zvijezda – svijetlost i neslućene vrijednosti znanja, u znanju preporođeni čovjek uvijek simbolizira svjetlost koja ukazuje nepreglednost mogućnosti u otkrivanju svijeta; ujedno Sunce, svjetlost i život, osnova, početka otkrivanju svijeta i znanja.

Zgrada stare zgrade osnovne škole u Hodošanu – simbolizira građevinu kao instituciju zajednice u kojoj se odvija aktivnost odgoja obrazovanja. Zgrada je spomenik kulture, privatizirana početkom 1990-ih, više puta prodavana i do danas (svibanj 2014. godine) zapuštena i propada. Ovo je svojevrsni poziv za obnovu i očuvanje.

Donja polovica, boja pozadine tamnozelena (simbol Donjeg Međimurja)

Valovite crte u svjetloplavoj boji – rijeke Mura i Drava, simbol protjecanja i života općenito. Rijeke su od zelene površine odvojene uskim srebrnim trakama.

Donja rijeka (Drava) je malo šira kakva je i u stvarnom toku s umjetnim jezerima (akumulacije hidroelektrana).

Pisaljka (pero) smještena je u jačem, muškom desnom dijelu štita na zelenoj podlozi. Simbol je radišnosti, proučavanja i pismenosti. U svom pokretu ocrtava valovitu crtu simbola kretanja rijeka i života.

Stabljika ruže s cvijetom i trnjem smještena u lijevom dijelu zelene ravnice.

Međimurje je počašćeno nadimkom Hortus Croatiae (Vrt Hrvatske ili Cvjetnjak Hrvatske). Neslužbeni grb međimurskog kraja su ptica grlica i cvijet ljubičica (u dijalektu znana kao fijolica, ali službeni grb iz 1992. je jednostavnog oblika).

Crveni cvijet, ruža – nikad ugasla čežnja nečem višem, napredovanju, otkrivanju     skrivenog; početak, ljubav i lojalnost. Nema pravog grunta u Međimurju bez grma ruže!

Svijetlozeleni   listovi   –   također   simbol lojalnosti i viteštva. Besmrtna boja ljubavi. Jedina duhovna boja koja se s nijansama može harmonizirati sa svakom.

Istaknuto trnje na stabljici je veza sa Župom Sveti Juraj u Trnju pod čijim je patronatom započelo organizirano školstvo na našem školskom području 1833. godine.