OŠ Donji Kraljevec

os_dk_logoslužbena web stranica:

http://os-donji-kraljevec.skole.hr/

Osnovna škola Donji Kraljevec je na početku školske godine 2013./14. hrabro krenula u projekt e-Dnevnik. Namjeru da se uključimo u ovakav način rada potaknulo je Vijeće roditelja. Uspjeli smo se donekle tehnički opremiti uz pomoć donacija i krenuli u novu avanturu, a na podršci smo zahvalni svim donatorima. Projekt dobiva pozitivne kritike i velik je broj međimurskih škola koje su od ove školske krenule u spomenuti projekt.

U rujnu 2013. godine poslali smo dvoje učenika naše škole na europsko natjecanje „Sigurno u prometu“ u Crnu Goru. Kao najuspješniji u državi, predstavljali su našu školu, Županiju i cijelu Hrvatsku na natjecanju i plasirali se među deset najboljih ekipa. Ovaj uspjeh prepoznali su i predstavnici vlasti pa smo u svibnju ove godine dobili Plaketu Općine Donji Kraljevec.

Također, u listopadu 2013. godine predstavljali smo Županiju na Svehrvatskim danima kruha u Labinu.

Jubilarni, deseti po redu Božićni sajam i priredba održani su krajem polugodišta prošle školske godine. U organizaciji nam je pomoglo Vijeće roditelja koje se potrudilo i prikupilo rekordan iznos kao donaciju za Školu.

Drugo polugodište školske godine 2013./2014. započelo je organizacijom županijske smotre Lidrano 2014. čije smo bili domaćini. Pokazali smo se u odličnom izdanju i prikupili mnogobrojne pohvale. Velik posao odradila je predsjednica županijskog povjerenstva profesorica Dubravka Horvat, ali svoj doprinos dali su i svi ostali djelatnici i učenici.

U Osnovnoj školi Donji Kraljevec učenici vođeni svojim učiteljima mentorima redovito sudjeluju na većini školskih natjecanja. Ove godine sudjelovali smo i na županijskim natjecanjima iz Fizike, Matematike, Kemije, Biologije, Tehničke Kulture, Likovne Kulture, Njemačkog Jezika i Informatike te natjecanju iz prve pomoći podmlatka Crvenog križa i „Sigurno u prometu“. Sudjelujemo na velikom broju sportskih natjecanja. Istaknuli bismo dva državna natjecanja, iz Informatike i Njemačkog jezika, na koja su otišli naši učenici i mentorice što govori o kvaliteti rada u Školi.

I dalje provodimo program Međunarodne eko škole. U drugom polugodištu prošle školske godine odradili smo čitav tjedan ekologije od 22. do 29. travnja Uključili smo se u Zelenu čistku, u akciju „Papir nije smeće“ i održali projektni eko-dan. Uredili smo Međimurski vrčak, naš vrt kojim se naročito ponosimo. Dobili smo nagradu zasluženu u akciji Unimera u prikupljanju papira gdje smo osvojili 3. mjesto u Županiji.

Škola redovito priprema projekte i prijavljuje ih na razne natječaje. Učenici naše škole uspješno su uključeni u Cambridgeov projekt koji uključuje pismenu i usmenu korespondenciju učenika i učitelja pismima te online pozivima. Ove školske godine započeli smo uspješnu suradnju s osnovnom školom San Gabriel  iz Španjolske. Radimo na tome da imamo što više prijatelja iz Europe.

Također, Osnovna škola Donji Kraljevec jedna je od 25 ekoškola, vrtića i srednjih škola iz Republike Hrvatske, jedina iz Međimurske županije koja će provoditi međunarodnu kampanju „Za manje otpada“ Foudation for environmetal education – FEE i The Wrigley Company Foundation. Cilj je ove kampanje manjiti otpad te dugoročno utjecati na promjenu navika mladih.

I na kraju, radujemo se uspjesima učenika, ali se ne želimo uljuljati u samohvalu i nekritičnost. Mjesta za razvoj ima još mnogo i zato ne odustajemo te na kraju ove godine planiramo razvoj i napredak Škole za godine koje dolaze.