Vijeće mjesnog odbora Donji Pustakovec

Vijeće mjesnog odbora (VMO) Donjeg Pustakovca u 2014. godini počelo je djelovati u sastavu: Igor Ivković (predsjednik), Mario Mihocek (zamjenik predsjednika), Goran Novak i Josip Herman. Na izborima u 5. mjesecu u Vijeće mjesnog odbora izabrani su: Igor Ivković (predsjednik), Mario Mihocek (zamjenik predsjednika), Ivan Borović, Goran Novak i Dejan Borović.

Tijekom proljetnih vikenda u organizaciji VMO-a Donjeg Pustakovca organizirane su radne akcije kojima su članovi udruga uredili središte naselja. Uz organizacijski dio VMO se i financijski uključio u nabavu potrebnih alata i opreme. Tako su članice Aktiva žena očistile unutrašnjost i prozore Doma kulture. Također su očistile okoliš oko Doma kulture gdje su pokupile smeće i granje. Članovi DVD-a Donji Pustakovec obojili su sanduke s vatrogasnom opremom koji se nalaze po cijelom naselju te zavarili potrgane koševe za smeće. Najviše posla bilo je oko obnove dječjeg igrališta, a taj posao su obavili članovi Kluba mladih Pustakovčan. Najprije su uklonili sve istrošene drvene dijelove s dječjeg igrališta koji su na kraju zamijenjeni novima, a sve metalne dijelove su očistili te ih ponovno obojali u žive i razigrane boje. Valja istaknuti da su se u uređenje naselja uključile sve generacije Pustakovčana, od onih u osnovnoj školi do umirovljenika. Uz uređenje središta mjesta uređena je i ribička graba koju su kroz nekoliko radnih akcija uredili pustakovski ribiči.

Najvažniji događaj protekle godine svakako je bila proslava 10. godišnjice izgradnje i posvećenja kapele Blažene Djevice Marije Kraljice. Kako bi prikladno obilježili okruglu godišnjicu, bili su organizirani događaji kroz tri dana, od 22. do 24. kolovoza 2014. Cijela manifestacija započela je, kako i priliči, svetom misom u petak u 18,00 sati, na sam blagdan BDM Kraljice. Misu je predvodio vlč. Darko Kelemenić, a pjevao je ženski zbor mladih Kluba mladih „Pustakovčan“, okupljen posebno za tu priliku.

Nakon svete mise za sve je prisutne bio pripremljen mjuzikl KUD-a Općine Donji Kraljevec „Možima na komedijo, ženama na zdrovje“. Glumci, pjevači i plesači, članovi KUD-a izveli su mjuzikl autorice i redateljice Sanje Rašan. Mjuzikl je naveliko hvaljen te je, uz brojne nominacije, osvojio nagradu za najbolju predstavu u cjelini na Festivalu KAM u Prelogu i prvu nagradu za očuvanje kulturne baštine na 54. festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Slavonskom Brodu. U subotu, 23. kolovoza Klub mladih „Pustakovčan“ organizirao je 4. igre mladih Međimurske županije. Igre su okupile mlade iz cijelog Međimurja koji su se natjecali, družili i zabavljaju na zdrav način u natjecateljskom duhu. Prije glavne sv. mise u u nedjelju, 24. kolovoza Donjim Pustakovcem prošetala je procesija sastavljena od Zrinske garde, predstavnika DVD-a Donji Pustakovec, članova KUD-a Općine Donji Kraljevec u narodnim nošnjama te praćena limenom glazbom Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljevec. Procesija je pozvala sve mještane i njihove goste na sv. misu koju je predvodio vlč. Mijo Horvat, a pjevao župni zbor Župe Svetog Jurja u Trnju u suradnji sa zborom mladih Kluba mladih „Pustakovčan“. Nedjeljno popodne bilo je rezervirano za Krila Pustakovca – događaj simboličnog naziva u kojem su se pekla krila na zemlji i letjela krila na nebu. Donji Pustakovec poznat je kao malo selo s puno uzgajivača pilića pa tako ni proslava proštenja nije mogla proći bez poznatih piceka. Za tu priliku Pustakovčani su oformili tri ekipe za pečenje pilećih krilca – ekipe Sela, Brega i Kota.

Njihovu spretnost, umijeće i uspješnost ocijenio je finalist Masterchefa Marko Palfi. Vrstan kuhar degustirao je krilca sve tri ekipe te uz pomno obrazloženje proglasio pobjednike. Treće mjesto osvojila je ekipa Sela čiji su članovi bili Mario Mihocek i Ivana Dijana Hlišć. Bolji od njih bili su Saša Kramar i Jelena Špoljar iz ekipe Kota. Zlatne medalje i titulu najboljih u pripremi pilećih krilca odnijeli su Jurica Kos i Lana Strahija, predstavnici ekipe Brega. Posebne medalje zahvale bile su uručene i Marku Palfiju za odvojeno slobodno vrijeme i dolazak na Krila te aviomodelarima za dolazak unatoč cjelodnevnoj kiši. U Krila Pustakovca uključili su se i pustakovski picekari pa su za sve Pustakovčane, njihovu rodbinu i goste bile poslužene besplatne porcije piletine kako nitko ne bi otišao praznog želuca iz Donjeg Pustakovca. Donatori piletine bili su (abecednim redom): obitelj Blagus, obitelj Blažeka, obitelj Herman, obitelj Jančec (D. Pustakovec 43) i obitelj Jančec (D. Pustakovec 112). Za odlično proščenjsko ozračje pobrinula se grupa Vulkan, zabavljajući goste uz glazbu i ples do ranojutarnjih sati

Uz ostale aktivnosti valja istaknuti da je ove godine u potpunosti zaravnata Šudergraba, Dom kulture je spojen na kanalizaciju, skupljala se pomoć za poplavljene u Slavoniji, 16 članova civilne zaštite i DVD-a branilo je nasip na Muri te je kupljen vanjski roštilj koji je montiran ispred ljetne terase „Ćampion“. Zbog mnoštva ekipa i sjajnih rezultata, a zastarjele opreme, DVD-u Donji Pustakovec kupljen je kompletan set cijevi i prateće opreme, kako bi u narednim godinama postizali još bolje rezultate. Također 8.000 kuna izdvojeno je za kupnju školskih knjiga za svu osnovnoškolsku djecu iz Donjeg Pustakovca.