Župa Draškovec: Rokovo 2018. i 33. broj Nedjeljnog liturgijskog listića – Godina XIII

ROKOVO U MEĐIMURJU
13.-16. KOLOVOZA 2018. • DRAŠKOVEC

Raspored događanja 2018.

Sveci, priroda i životinje

13.kolovoza 2018.- ponedjeljak
19.00 sati Sv. Misa (prije sv. Mise krunica i Litanije sv. Roka)
Trodnevnica -vič. Josip Drvoderić,župnik u Goričanu; Tema: “Sveci i životinje”
Predstavljanje knjige “Međimurska narodna, katolička običajna baština”, prof. mr. Stjepan Hranjec

14.kolovoza 2018.- utorak
19.00 sati Sv. Misa (prije sv. Mise krunica i Litanije sv. Roka)
Trodnevnica – vič. Josip Drvoderić,župnik u Goričanu;
Tema: “Životinje pomažu ljudima
Djelovanje pseće sline na zdravlje – prof. dr. vet. ?

15.kolovoza 2018. Velika Gospa – srijeda
19.00 sati Sv. Misa (prije sv. Mise krunica i Litanije sv. Roka)
Trodnevnica – vič. Josip Drvoderić,župnik u Goričanu; Tema: “Sveti Rok i njegov pas”

16.kolovoza 2018. SVETI ROK-četvrtak
7.30 sati Jutarnja sveta Misa
– izložba “Čovjekov najvjerniji prijatelj – pas” 9.00 sati Sv. Misa za bolesnike uz poseban blagoslov
za bolesnike, predvodi pater Lujo Jeđut 10.40 sati SVEČANA PROCESIJA S KIPOM SV. ROKA (igralište) 11.00 sati SVEČANA SVETA MISA – Misno slavlje predvodi msgr. Josip Mrzijak, biskup varaždinski, blagoslov hodočasnika biciklista i bicikla, blagoslov životinja i blagoslov kruha, procesija oko oltara, ljubljenje moći sv. Roka 14.00 sati “Draškovski sejem”: izložba cvijeća i suvenira, liječnici
će mjeriti tlak i šećer, prodavači predstavljaju proizvode 17.00 sati Večernjica

Dođite u narodnim nošnjama sa transparentima Vaše župe!
Zavjetna procesija kreće u 10.40 sati od nogometnog igrališta u Draškovcu.
Obnovimo tradiciju hodočašća i zavjet svetom Roku! Čekamo Vas u Draškovcu i dobro nam došli, a sveti Rok Vas pratio na svim Vašim putevima i hodočašćima.

Sveti Rok moli za nas.

Međimurski zavjet svetom Roku iz 1760. godine

Nižepotpisani opunomoćeni upravitelj plemenite gospoštije čakovečke, pripadajuće Zaladskoj županiji u Međimurju i trenutačni posjednik ovim objavljujem svima kojih se to tiče, da (sam) nakon što su proteklih godina i vremena skoro svi dijelovi spomenute gospoštije, koje je u nekoliko navrata nezaustavljiva stočna kuga poharala, podnijeli gubitak od više tisuća rogate stoke i jadni narod dovela u stanje krajnjeg siromaštva. U tom slučaju krajnje nužde, načinili smo zavjet snažnoj zaštiti sv. Roka u ime cijele čakovečke gospoštije, da će njemu u čast biti sagrađena javna kapela. Božja gaje moć doista zaštitila od naleta ovoga silnoga zla ne samo tada, nego su se od tog vremena svi dijelovi gospoštije sigurni održali.

Stoga da bi se ispunila ta obveza rečenoga zavjeta u svoje ime i ime svega okolnjeg naroda te na vječni spomen, pobožna se duha obvezujem na rečenom posjedu zvanom Draškovec, mojem sjedištu, podići zidanu kapelu u čast sv. Roka, opskrbiti je nužnom opremom i uresom revno i uzorno se za nju brinuti i održavati u doličnom dostojanstvu.

U prvom redu u ime preuzvišenog i presvijetlog gospodina grofa, gospodina Mihaela Ivana od Althana, kao vlasnika cijele spomenute gospoštije i glavnog utemeljitelja i uzdržavatelja pobožnog dijela, zatim sebe i sve svoje nasljednike, koliko god ih bude boravilo u rečenom Draškovcu i susjednim posjedima, obvezujem da vlastitom spremnošću potiču gospoštijske i moje podanike na učinkovitu potporu s ovom izričitom odredbom da budu obvezani održavati ono što sam ja uglavio i odredio s velečasnim gospodinom preloškim župnikom, da na blagdane svetih Roka, Fabijana i Sebastijana, Vendelina, Rozalije i Florijana te ostalih sedam blagdana neizostavno isti gospodin župnik i njegovi nasljednici u službi, uz ostale obveze tijekom godine, budu dužni u istoj kapeli služiti svečanu misu i ostale crkvene službe, uz doličnu naknadu za to dobročinstvo. Za obdržava-nje obveza ovoga zavjeta i njegovu nepovredivu stalnost izdao sam (ovu) ispravu, vlastitom rukom potpisanu i potvrđenu mojim uobičajenim pečatom.
Prijevod s latinskog: Andrija Lukinović

U povlaštenom trgovištu Legradu, dana 27. svibnja 1760. Juraj Osterhuber (vlastitom rukom)

Sve su župe iz Međimurja hodočastile na Rokovo u Draškovec, no drugim svjetskim ratom to je prestalo.
Jedina župa koja je ustrajala u obnavljanju toga zavjeta svetom Roku je župa Goričan, koja neprekinuto dolazi na Rokovo u Draškovec svake godine.

Zavjet sv. Roku se obnavlja svake godine i primjetno je povećanje broja hodočasnika iz cijeloga Međimurja.

Najviše štovanja, među svecima, u Međimurju pripada svakako svetom Roku. Doista gotovo svaka župa ima kip, pil, sliku ili oltar sv. Roka, što je znak da je taj svetac itekako štovan u našem narodu. Možda je kroz ove godine i nepravedno zaboravljen. Želimo se ponovo uteći zaštiti sv. Roka i obnoviti zavjet.

Izdaje: RKT Župni ured svetog Roka i Prijatelji svetog Roka Draškovec
Organizacijski odbor: Ivica Vadas, Vesna Tota, Ivana Balent, Jelena Vadas, Zlatko Varga, Stjepan Kavran i Matija Vonić • Odgovorna osoba: Matija Vonić, župnik E-mail: zupni.ured.draskovec@ck.t-com.hr • Web: http://zupa-sveti-rok.hr/hr_HR

 

Iz tiska je izašao novi :33. Broj Nedjeljnog liturgijskog listića ŽUPE SVETOG ROKA – DRAŠKOVEC

U najnovijem broju pročitajte:
– Najnoviji raspored sv. misa,
– Iz života naše župe,
– Redovni godišnji doprinos za župne potrebe

33_19.Nedjelja kroz godinu B 2018, Rokovo

 

, ,