EKO-TJEDAN U OŠ DONJI KRALJEVEC

Eko škola Donji Kraljevec pozdravila je dolazak proljeća zabavnim i zanimljivim eko-tjednom koji se održao od 16. do 20. travnja 2018. godine.

Događanja su započela potpisivanjem ugovora o početku povećanja energetske učinkovitosti naše sportske dvorane, a nastavila su se velikom akcijom prikupljanja stare odjeće i obuće u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca. U utorak, 17. travnja održan je projektni eko-dan na temu Sunca.

Učenici su sudjelovali u zanimljivim radionicama koje su za njih pripremili njihovi učitelji.
Na počeku dana, svi zajedno odali smo počast Suncu izvođenjem vježbe Pozdrav Suncu koja ima simboličan karakter te donosi brojne zdravstvene dobrobiti. U sklopu daljnjih aktivnosti učenici su izrađivali makete Sunca i planete Zemlje od kaširanog papira, osmišljavali su i izrađivali velike slikopriče o Suncu, učili o zaštiti od štetnog sunčevog zračenja te o planetima Sunčevog sustava.

Vratili su se u prošlost obožavanja Sunca kao božanstva te su osmislili Facebook profile egipatskog boga Ra, slavenskog boga Svaroga, japanske božice Amaterasu, grčkog boga Helija i Initia, boga sunca peruanskih Inka. Posebno zanimljiva bila je radionica izrade čarobnih japanskih vrtova u staklenkama te glazbena improvizacija razredne nastave pod nazivom „Sunce nas budi“.

Svoje znanje o Suncu i njegovoj važnosti, učenici su pokazali na kvizu znanja.

Poruku da uvijek biramo dobrotu i pozitivan stav prema životu uputili su nam učenici 6. razreda koji su pripremili dramatizaciju Priče o suncu i vjetru.

 

U sklopu projektnog dana i profesionalne orijentacije, učenici 8. razreda posjetili su eko kompaniju Tehnix u kojoj su upoznati s najnovijim tehnologijama temeljenim na obnovljivoj sunčevoj energiji.

Osnaženi pozitivnim vibracijama nastavili smo s proljetnom akcijom prikupljanja starog papira koja je održana u srijedu i četvrtak u suradnji s poduzećem UNIMER iz Čakovca, a sve u sklopu projekta „Papir nije smeće“ u kojem već dvije godine zaredom zauzimamo prvo mjesto. Ove godine oborili smo vlastiti rekord te prikupili 6.625 kilograma papira.

Naravno to sve ne bi bilo moguće bez predanog angažmana naših roditelja, djedova, baka te cijele lokalne zajednice kojoj zahvaljujemo što nas podržava u svim nastojanjima da očuvamo naš okoliš za generacije koje tek dolaze. Osim prikupljanja starog papira, u tijeku je i akcija prikupljanja starih baterija u sklopu projekta FRIŠko u suradnji s tvrtkom FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

Akcija se provodi do 25.5.2018. godine, a dosada je skupljeno nevjerojatnih 271 kg starih baterija. Svaki trud i zalaganje učenika ćemo nagraditi, a na Danu škole proglasit ćemo i pobjednički razred u sakupljanju starog papira i sakupljanju baterija.

Naše zelene aktivnosti završile su u petak 20.4.2018. godine održavanjem globalne ekološke akcije čišćenja Zelena čistka 2018. u suradnji s Općinom Donji Kraljevec koja nam je donirala rukavice i vreće za smeće.

Eko škola Donji Kraljevec diše, misli i živi zeleno!  Hvala svima koji su nam podrška u našim aktivnostima jer upravo se malim koracima postižu veličanstvene stvari!

0, prof.
Predsjednica eko-odbora škole

, , ,