Centar dr. Rudolf Steiner : „Poljoprivredni tečaj“ 5. dio

Događanja i aktivnosti

Pozivamo Vas na čitanje i otkrivanje „Poljoprivrednog tečaja“ 5. dio autora dr. Rudolfa Steinera koje će se održati u četvrtak 15. ožujka 2018. godine s početkom u 18 sati u prostorima Centra dr. Rudolfa Steinear (dvorana na katu) u Donjem Kraljevcu.

Rudolfa Steinera osnivača je antropozofije i biološko-dinamičke poljoprivrede. Njegov „Poljoprivredni tečaj“ postavio je temelje biološko-dinamičke poljoprivrede, najstarijeg i najcjelovitijeg smjera ekološke poljoprivrede. Djelo pod nazivom Poljoprivredni tečaj / duhovno-znanstvene osnove za napredak poljoprivrede sadrži osam predavanja, uvodni govor i razgovore održane u Koberwitzu kraj Breslaua od 7. do 16. lipnja 1924. godine te predavanja u Dornachu održano 20. lipnja 1924.

Kroz višednevni tečaj Steiner objašnjavanja ulogu čovjeka u poljoprivrednoj proizvodnji i njegov odnos prema drugim dijelovima cjeline poljoprivrednog gospodarstva:  tlu, biljkama, životinjama i svemiru.
Poljoprivredni tečaj, danas još i više dobiva na značaju. Naime, tla danas zahtijevaju veliku pozornost čovjeka (i poljoprivrednika) jer smo suočeni sa svakogodišnjim gubitkom plodnosti (humusa) naših tala. Danas, više nego prije postaje važno kakvu hranu proizvodimo i jedemo.

Srdačno ste pozvani da zajedno otkrijemo zašto je nakon gotovo 100 godina Poljoprivredni tečaj aktualan i potreban.

(Sekcija za biodinamičku poljoprivredu Centra dr. Rudolfa Steinera)
Voditeljica Natalija Peter-Hunjadi, dipl.ing.agr.

U sklopu najavljenih predavanja te širenja znanja i dobre prakse djelatnice Centra dr. Rudolfa Steinera organizirale su predavanje o Api terapiji i biodinamičkom pčelarenju 6. ožujka 2018. godine u Županijskoj palači u Varaždinu. Predavač ove izuzetno specifične i zanimljive teme bio je Karl Vogrinčič iz Maribora, koji na svom imanju rado prima posjetitelje iz čitavog svijeta.

Predavanja o osnovama biodinamičke poljoprivrede, o izradi i korištenju BD pripravaka, te predstavljanje samog lika i djela dr. Rudolfa Steinera održano je u Zagrebu 9. ožujka 2018. godine u prostorima Tribine Grada Zagreba. Održana predavanja dio su projekta Zagrebački gradski vrtovi – biodinamički gradski vrtovi koje Centar dr. Rudolfa Steinera provodi sa Gradom Zagrebom.

 

,