najava: 03. i 04. 11. 2017. – 12. MEĐUNARODNI VOĆARSKI SAJAM

I ove godine s puno entuzijazma i predanosti Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera organiziraju već tradicionalni 12. međunarodni voćarski sajam, čije održavanje najavljujemo za 3. i 4. studeni 2017. u Donjem Kraljevcu.

Pokrovitelj Sajma je Ministarstvo poljoprivrede RH, a ovo naše prvo javljanje koristimo kako bismo Vas upoznali s okvirom sadržaja koji predstoji.

web stranica: http://vocarski-sajam.com/

Lanjske vremenske okolnosti utjecale su na rodnost u voćarstvu, a čini se da je ova godina donijela još brojnije nepogode, koje su u različitim sezonama zahvaćale pojedine dijelove Hrvatske. Riječju, tuče u Međimurju i Hrvatskom Zagorju, suša u dijelu Istre, Slavonije i krapinskog područja, smrzavanja u Konavlima i drugdje, uvelike su smanjile urod, no i dalje ostaje prostor za djelovanje u kojem voćari pronalaze razne načine kako bi održali svoju proizvodnju.

Stoga će središnja tema stručnih skupova biti okrugli stol naslovljen: Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”.  U radu okruglog stola očekujemo odziv uglednih poljoprivrednika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe i drugih dionika ove gospodarske grane suočene s svakodnevnim novim izazovima. Stoga ovo smatrajte otvorenim pozivom na sudjelovanje, jer držimo da dragocjeni doprinos kvaliteti zaključaka okruglog stola, mogu svojom raspravom i prijedlozima pridonijeti i predstavnici Vaših službi.

Otvorenje Sajma predvidjeli smo za petak, 3. studenog 2017. u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec s početkom u 11.00 sati.

U prvom planu Sajma i nadalje će biti proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i pristupima. Na ovogodišnjem Međunarodnom voćarskom sajmu voćari će predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i inovacije u voćarstvu. Vrijednim držimo isticanje uravnotežene prehrane bogate voćem i voćnim prerađevinama, što nas je navelo na održavanje kulinarskih radionica, ali i na nadgradnju postojećih znanja o prehrani svih involviranih na sajamskoj priredbi: od proizvođača i prerađivača, školskih vrtova i zadruga, LAG-ova i OPG-ova, udruga i organizacija.

Prošle smo godine, s posebnim poštovanjem prema inicijativi, organizirali prvo Međunarodno ocjenjivanje voćnih vina, a interes proizvođača nadmašio je sva naša očekivanja. Sada je vrijeme za drugo izdanje tog ocjenjivanja, a broj prijava govori u prilog tome da će lista proizvođača voćnih vina biti dulja od lanjske.

Ove godine na Sajmu nam se pridružuju i mali, “kućni”, pivari, proizvođači voćnih i eko piva, koji pripremaju ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva, brojna predstavljanja, kao i tri edukacijska panela. Bit će to 1. ocjenjivanje piva s udjelom voća, što također ubrajamo u vrijedne inovacije koje Sajam želi predstaviti široj publici.

Stručni dio Sajma osmišljen je u suradnji sa Savjetodavnom službom koja je partner Sajma. Naša je misija ostala ista – dati doprinos intenziviranju voćarstva na OPG-ima, za što nesumnjivo postoji potencijal, te dati poticaj širenju inovacija u krugu zainteresiranih.

Ukoliko trebate dodatne informacije vezane uz Sajam ili nastup na Sajmu, budite slobodni kontaktirati nas pozivom na telefon broj 040 655 612 ili na adresu elektronske pošte info@vocarski-sajam.com

Program:

petak  3.11.2017.

11 – 12 sati  OTVARANJE SAJMA
PODJELA PRIZNANJA NAJUSPJEŠNIJIM VOĆNIM VINARIMA S 2. MEĐUNARODNOG OCIJENJIVANJA VOĆNIH VINA

KULINARSKA RADIONICA BY SLAĐANA HERMAN Jabučna jesenska čarolija,
Srednja škola Prelog

PROMOCIJA I DEGUSTACIJA PRVOG HRVATSKOG BIO PIVA „Steiner pivo“
Pivovara međimurski lepi dečki

PROMOCIJA I DEGUSTACIJA STEINEROVOG KOLAČA, Toplice Sv. Martin
12:30   OKRUGLI STOL – moderator dr. sc. ŽELJKO PRGOMET
GOST mag. Peter Zadravec, univ.dipl.ing.agr. (Republika Slovenija) „Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) “ – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo

od 15:00 sati STRUČNA PREDAVANJE

15:00 sati  VESNA RAJKOVIĆ, Ministarstvo turizma, načelnica Sektora za razvoj poduzetništva u turizmu, održivi razvoj i posebne oblike turizma
Plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz turizam

15:30  sati  VALENTINA HAŽIĆ, Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA
Globalni trendovi i nove mogućnosti u poljoprivredi – promjene koje proizvođači
hrane trebaju imati na umu!

16:00  sati  LJILJANA KOCEN, Savjetodavna služba, Podružnica Međimurske županije
Isplativost proizvodnje u suvremenim nasadima jabuka

16:30  sati  NATALIJA PETER HUNJADI, Savjetodavna služba, Podružnica Međimurske županije
Iskustva zaštita jabuka od neželjenih organizama u ekološkom uzgoju

17:00  sati  AMALKA VUKELIĆ, Centar dr. Rudolfa Steinera
Humus – održivost u biodinamičkim voćarskim nasadima

subota  4.11.2017.

12:00  sati  MARKO TARANDEK, Austria Bio Garantie
Zakonska regulativa kontrole ekološke poljoprivredne proizvodnje

13:00  sati  DAVOR POPOVIĆ, Biogeist d.o.o.
Preparati za ekološki uzgoj

14:00 sati   IVAN ŠULOG, EXOTIC King
Proizvodnja i plasman egzotičnog voća u Hrvatskoj i Europi

15:00  sati  VESNA RAJKOVIĆ, Ministarstvo turizma
Osnovne postavke Strategije razvoja turizma vezane za ruralna područja i valorizaciju kulture baštine

16:00   sati MARKO OŽEGOVIĆ
O voćnim i bio pivima, Hrvatsko craft pivarstvo

CRAFT FRUIT BEER FESTIVAL
UDRUGA PIVARA SJEVER – POKAZNO CJELODNEVNO KUHANJE PIVA I OCJENJIVANJE HOMEBREW I HR CRAFT PIVA

Dvodnevne radionice:
PROJEKT CULTUREVIVE HUHR – RUKOTVORSTVO I EKOLOŠKI MATERIJALI

, , , , , , ,