Župa Draškovec: najava 16. župne biciklijade i 37. broj Nedjeljnog liturgijskog listića – Godina XII

NAJAVA ZA 16. ŽUPNU BICIKLIJADU DO SERDEHELA U REPUBLICI MAĐARSKOJ

U nedjelju 17.09.2017. godine na poticaj župnika Matije Vonića i u organizaciji Župe sv. Rok Draškovec održat će se 16. Biciklijada Župe Draškovec.
Ovo je četvrta ovogodišnja biciklijada. Dužina rute u jednom smjeru iz Draškovca do Serdehela je 23 km.

Sam polazak je u 13 sati ispred crkve sv. Roka u Draškovcu te u 13:15 ispred crkve Marije Magdalene u Donjem Kraljevcu gdje će uz pratnju redara slijediti vožnja do Goričana i Serdehela u Republiku Mađarsku.
Sa sobom je potrebno ponijeti reflektirajuće prsluke , te osobnu iskaznicu odnosno putovnicu. Za djecu do 15 godina starosti obvezna je upotreba zaštitne kacige.

Tótszerdahely ili Serdahel (Serdehel), kako ga nazivaju pomurski Hrvati, nalazi se negdje na sredini pomurskih hrvatskih naselja, pa se nekad smatralo da etimologija naziva potječe od njegovog središnjeg položaja, no ipak je vjerodostojnija druga pretpostavka prema kojem su se u srijedu (szerda) održavali sajmovi , pa po njemu je dobio svoj naziv. Mjesto prvi put se spominje pod imenom Serdahel/ Zerdahel 1370.g., a uz mađarski naziv  je dodan prefiks „ Tót” 1697.g ukazujući na hrvatsko stanovništvo. Od sedam pomurskih hrvatskih naselja drugo najbrojnije sa 1300 žitelja, a prema posljednjim podacima popisa pučanstva stoji na prvom mjestu po postotku hrvatskog stanovništva.
Serdahel je vrlo blizu rijeci Muri, pa je naselje često prijetila poplava, stoga je 1976.g. izgrađen nasip, koji sada nudi i mogućnost vožnje s biciklama na njemu, usput promatrajući prirodu i okoliš Mure. U naselju je izgrađena potpuna infrastruktura, ustanove su u dobrom stanju, ponos sela je 1990.g. izgrađena crkva u modernom stilu, odnosno obnovljena kurija glumice Šare Fedak u kojem je uređena mala izložba o životu glumice i koja djeluje kao regijska kuća dajući mjesto Pomurskom udruženju za ruralni razvoj, mogućnost organiziranja konferencije, odnosno smještaja za 20 osoba.
Serdahel treba istaknuti i po najbrojnijim privatnim poduzetnicima od pomurskih hrvatskih naselja, pilana i klaonica pileta zapošljava velik broj žitelja iz okolice, nešto manje zapošljava pogon za izradu svijeća, te manje radionice.
Naselje je bogato jezerima, šljunčarama, ribnjacima, ukupno 6 jezera okružuje selo. Ljubitelji ribolova, mrežnog ribolova, raftinga u prekrasnom prirodnom okolišu mogu uživati «kao riba u vodi». Najstarija civilna udruga sela je mjesno ribolovno društvo, koje ima vrlo dobru suradnju s ribolovcima iz Goričana, Svete Marije i Donje Dubrave. Svake godine više puta priređuje međunarodna natjecanja.

Serdahel zbog svog položaja tijekom povijesti imao je više puta središnju ulogu, za vrijeme socijalizma na mjestu je djelovao okružni savjet, od 1976.g. izgrađena je moderna osnovna škola, također postala okružna ustanova. Hrvatska škola s predmetnom nastavom hrvatskoga jezika nosi ime Katarine Zrinske, i svake godine se obilježava dan u spomen povijesnoga lika. U zgradi škole nalazi se stalni postav izložbe „Povijest i materijalna kultura pomurskih Hrvata”.  Koljevka hrvatske kulture u selu je mjesna osnovna škola, u kojoj djeluje osnovna umjetnička škola, učenici na mjesnim priredbama često nastupaju. Najpoznatija manifestacija mjesta je Festival gibanica koja se priređuje od 2001.g. i u posljednjih godina ima međunarodni karakter, naime stižu ekipe i iz međimurskih prijateljskih naselja Goričana, Donje Dubrave te iz Donjeg Vidovca.

 

Iz tiska je izašao novi :37. Broj Nedjeljnog liturgijskog listića ŽUPE SVETOG ROKA- DRAŠKOVEC

U njemu možete pročitati:

37_2017

– Najnoviji raspored sv. misa,
– Iz života naše župe,
– Redovni godišnji doprinos za župne potrebe

, , , , ,