najave: CENTAR DR.RUDOLF STEINER

12. MEĐUNARODNI VOĆARSKI SAJAM
3. I 4. STUDENI 2017.

Poštovani,

s puno entuzijazma i predanosti Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera organiziraju već tradicionalni 12. međunarodni voćarski sajam, čije održavanje najavljujemo za 3. i 4. studeni 2017. u Donjem Kraljevcu.
Pokrovitelj Sajma je Ministarstvo poljoprivrede RH, a ovo naše prvo javljanje koristimo kako bismo Vas upoznali s okvirom sadržaja koji predstoji.

Lanjske vremenske okolnosti utjecale su na rodnost u voćarstvu, a čini se da je ova godina donijela još brojnije nepogode, koje su u različitim sezonama zahvaćale pojedine dijelove Hrvatske. Rječju, tuče u Međimurju i Hrvatskom Zagorju, suša u dijelu Istre, Slavonije i krapinskog područja, smrzavanja u Konavlima i drugdje, uvelike su smanjile urod, no i dalje ostaje prostor za djelovanje u kojem voćari pronalaze razne načine kako bi održali svoju proizvodnju.

Središnja tema stručnih skupova biti će okrugli stol naslovljen: Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”.  U radu okruglog stola očekujemo odziv uglednih poljoprivrednika, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Savjetodavne službe i drugih dionika ove gospodarske grane suočene s svakodnevnim novim izazovima. Stoga ovo smatrajte otvorenim pozivom na sudjelovanje, jer držimo da dragocjeni doprinos kvaliteti zaključaka okruglog stola, mogu svojom raspravom i prijedlozima pridonijeti i predstavnici Vaših službi.

Otvorenje Sajma predvidjeli smo za petak, 3. studenog 2017. u sportskoj dvorani Osnovne škole Donji Kraljevec s početkom u 11.00 sati.

U prvom planu Sajma i nadalje će biti proizvođači, eko proizvođači i biodinamičari sa svojom proizvodnjom i pristupima. Na ovogodišnjem Međunarodnom voćarskom sajmu voćari će predstaviti svoje primarne i sekundarne proizvode i prerađevine, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i inovacije u voćarstvu. Vrijednim držimo isticanje uravnotežene prehrane bogate voćem i voćnim prerađevinama, što nas je navelo na održavanje kulinarskih radionica, ali i na nadgradnju postojećih znanja o prehrani svih involviranih na sajamskoj priredbi: od proizvođača i prerađivača, školskih vrtova i zadruga, LAG-ova i OPG-ova, udruga i organizacija.
Prošle smo godine, s posebnim poštovanjem prema inicijativi, organizirali prvo Međunarodno ocjenjivanje voćnih vina, a interes proizvođača nadmašio je sva naša očekivanja. Sada je vrijeme za drugo izdanje tog ocjenjivanja, a broj prijava govori u prilog tome da će lista proizvođača voćnih vina biti dulja od lanjske.
Ove godine na Sajmu nam se pridružuju i mali, “kućni”, pivari, proizvođači voćnih i eko piva, koji pripremaju ocjenjivanje homebrew i hrvatskih craft piva, brojna predstavljanja, kao i tri edukacijska panela. Bit će to 1. ocjenjivanje piva s udjelom voća, što također ubrajamo u vrijedne inovacije koje Sajam želi predstaviti široj publici.
Stručni dio Sajma osmišljen je u suradnji sa Savjetodavnom službom koja je partner Sajma. Naša je misija ostala ista – dati doprinos intenziviranju voćarstva na OPG-ima, za što nesumnjivo postoji potencijal, te dati poticaj širenju inovacija u krugu zainteresiranih.

Ukoliko trebate dodatne informacije vezane uz Sajam ili nastup na Sajmu, budite slobodni kontaktirati nas pozivom na telefon broj 040 655 612 ili na adresu elektronske pošte info@vocarski-sajam.com

Srdačno Vas pozdravljamo i radujemo se novom susretu u Donjem Kraljevcu!
INTERNET: http://vocarski-sajam.com/


PRIJAVITE SE!

Radionica praktične izrade biodinamičkih pripravaka  u petak 29. rujna 2017. u Međimurju!

Centar dr. Rudolfa Steinera uz potporu Savjetodavne službe RH, organizira radionicu izrade biodinamičkog pripravka 500, te pokaznu izradu svih ostalih pripravaka.

Pozivamo Vas na obiteljsko biodinamičko gospodarstvo Dragutina Senčara u petak 29. rujna 2017. godine gdje će se održati radionica.

Radi ograničenog broja sudionika molimo prethodnu najavu sudjelovanja na mail: info@centar-rudolf-steiner.com ili na broj tel.: 040 655 612 ili 098 921 6325.
Cijena radionice iznosi 120 kn u što je uključen i vegetarijanski obrok, a svim sudionicima radionice po iskapanju ovog pripravka u proljeće 2018. pokloniti će se 120 gr. pripravka 500.

O PRIPRAVKU 500
Temeljni pripravak koji snažno strukturira tlo – potiče rast korijenja i mikrobiološku aktivnost, što pozitivno utječe na stvaranje humusa u tlu. Snaga ovog pripravka ne može biti potpuno shvaćena kroz biološka i kemijska testiranja. Ovo nije gnojivo. To je dinamički aktivator. Koristi se samo 88 grama na jedan ha. Što je dovoljno jednom do dva puta godišnje, gdje uz zelenu gnojidbu i duboko prorahljivanje tla, transformiramo tlo iz zbijenog i mrtvog u dobro strukturirano, humusom obogaćeno i biodinamički aktivno tlo.
Upotreba: Upotrebljava se na proljeće, 4. – 5. mjesec i u jesen, 9. – 10. mjesec, kada padne dosta kiše i tlo je vlažno, a zrak topao. Koristi se poslije podne iza 17 sati.
Priprema: Prema temeljnim principa biodinamike pripravak 500 ukopa se u vrijeme oko Miholja – 29. rujna. Lijepo oblikovani, neoštećeni kravlji rogovi pune se dobro prerađenim gnojem krave. Rogovi se ispune tako da nema praznog prostora. Napunjeni rogovi ukopaju se u za to pripremljeno mjesto na humusnoj oranici ili livadi na otprilike 30 do 50 cm dubine. Rogovi ostaju u zemlji preko zime sve dok ne sazriju za upotrebu sredinom proljeća, otprilike oko Uskrsa.

OBAVIJEST!
Svi zainteresirani koji trebaju već gotov Pripravak 500 za korištenje u svojim vrtovima, poljima, njivama mogu kontaktirati Centar dr. Rudolfa Steinera.


 

   – NA SJEVERU SA STEINERom –

U povodu 10. obljetnice osnutka Centra dr. Rudolfa Steinera pozivamo vas na znanstveno stručnu konferenciju pod nazivom:
„Od pismenosti tijela (euritmije) do ‘pismenih osjetila’ i čovjeka kao medija“ (Rudolf Steiner i mediji)
 
Poštovani!

Institut za medije za srednju i jugoistočnu Europu u suradnji s Centrom dr. Rudolfa Steinera i Sveučilištem Sjever pokreće projekt znanstveno-stručnih konferencija posvećenih životu i djelu Rudolfa Steinera.
Prva u nizu konferencija održat će se 7.10.2017. godine u Centru dr. Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu.

Rudolf Steiner rođen je u Donjem Kraljevcu, a Sveučilište Sjever je prirodno i logično mjesto okupljanja znanstvenika i stručnjaka voljnih i sposobnih sudjelovati u kritičkom valoriziranju djela ovog svestranog teoretičara i praktičara, istraživača filozofijskih, znanstvenih, duhovnih, umjetničkih i mnogih drugih dimenzija ljudskoga znanja.

Pozivamo Vas da svojim znanstvenim i stručnim radom (referatom, istraživanjem ili raspravom) aktivno sudjelujete u radu znanstvene konferencije koja se održava od 7. do 8. listopada 2017. godine u prostoru Centra dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu (Prvomajska 4), Hrvatska.

Moguća područja istraživanja/izlaganja:
• Pedagoška načela Rudolfa Steinera – waldorfski odgoj
• Duhovna dimenzija multimedijskog pristupa umjetnosti
• Ljudsko tijelo i homeopatija
• Biodinamička poljoprivreda
• Kritičko valoriziranje antropozofije
• Goethe i Steiner
• Nietzsche i Steiner
• Duhovno i tjelesno u Steinerovoj misli
• Teologija i antropozofija
• Čovjek, priroda i spoznaja

Steinerovo djelo je ogromno i dijelom nedovoljno istraženo. Nerijetko se sudovi o fenomenu Steiner donose na temelju nepoznavanja ili znanja reduciranog na neke od Steinerovih teza koje, izvučene iz konteksta, mogu djelovati neprihvatljivo. Istovremeno, postoje nizovi nekritičkih pohvala koje još čekaju svoju znanstveno-stručnu valorizaciju. Ovim konferencijama želimo otvoriti prostor sustavnog proučavanja misli i djela Rudolfa Steinera, zadržavajući znanstvenu osnovu pristupa, ali bivajući otvorenim za izazove misli Rudolfa Steinera.

Pozivamo sve zainteresirane za sudjelovanje na ovoj znanstveno-stručnoj konferenciji da se jave programskoj voditeljici projekta, voditeljici Centra, Dijani Posavec (info@centar-rudolf-steiner.com) koja će istovremeno biti i glavnim koordinatorom zbivanja uz znanstveno-stručna druženja NA SJEVERU S RUDOLFOM STEINEROM.
Uskoro više na stranicama dr. Rudolf Steiner (www.centar-rudolf-steiner.com).

Molimo Vas da Vašu prijavu za sudjelovanje (u prilogu pozivu) dostavite do 31.7.2017. g. s naznakom pripadajuće tematske cjeline. Kompletan rad treba dostaviti najkasnije do 1.9.2017. g. Naknadno pristigli radovi se neće razmatrati i ne ulaze u recenzentski postupak za publiciranje.

Prijava sudjelovanja na konferenciji i radovi dostavljaju se elektronskim putem na e-mail: info@centar-rudolf-steiner.com.
Više informacija na www.centar-rudolf-steiner.com

 


SAJAMOVI ZDRAVOG ŽIVLJENJA
20. – 22. LISTOPADA 2017.
ZAGREBAČKI VELESAJAM

Centar dr. Rudolfa Steinera i ove godine sudjeluje na Sajmu zdravog življenja kroz edukacije i izlaganja. Program slijedi uskoro. Vidimo se.
e-mail: info@centar-rudolf-steiner.com
INTERNET:http://centar-rudolf-steiner.com/
 

, , , , , , ,