OSNOVNA ŠKOLA DONJI KRALJEVEC – EKO TJEDAN

U tjednu od 13.do 17.travnja 2015.u OŠ Donji Kraljevec obilježavamo eko tjedan.
U ponedjeljak su učenici 4.razreda s razrednicom Jasnom Balent proučavali znanstvene spoznaje o očuvanju okoliša. Zbog toga su posjetili poduzeće koje se upravo bavi stvaranjem tehnologije za očuvanje okoliša, Tehnix d.o.o. iz Donjeg Kraljevca. Tehnix je ujedno i kum naše Međunarodne ekoškole. Učenici su upoznali tehnologiju  proizvodnje proizvoda za odlaganje štetnih tvari te za reciklažu.

SONY DSC
U utorak je u školi održan projektni ekodan. Tema dana bila je znanost i poznati znanstvenici. Učenici razredne nastave po prvi puta su samostalno provodili pokuse i upoznavali prirodne zakonitosti. Oduševili su se kad su proizveli tornado u boci, „teški“ zrak koji gasi šibicu i zmiju od papira koja „pleše“ ispod plastičnog ravnala.
5.razred upoznao je rad Eduarda Slavoljuba Penkale. Osim plakata i proizvoda nastalih od njegovih izuma učenici su efektno odglumili crtice iz njegova života.
Učenici 6.razreda proučavali su Pitagoru, za kojega su se i prikladno odjenuli te rad i dijelo Stevea Jobsa o kojem su montirali i kratki film.
7.razred je proučavao vodu, njezin sastav, nalazišta i ulogu. Na kreativan način upozorili su na važnost čuvanja prirodnih vodotokova.
Najstariji učenici škole, 8.razred, postali su u ekodanu i najveći znanstvenici. Svojim mlađim prijateljima demonstrirali su zanimljive pokuse iz kemije. Svojom hrabrom izvedbom pokusa i zanimljivim objašnjenjima potaknuli znatiželju i želju za otkrivanjem neistraženog u svojih mlađih kolega.
Projektni dan je tradicionalno završio ekokvizom u kojem su učenici prepoznavali poznate znanstvenike na slikama.

Ekotjedan nastavljamo u srijedu i četvrtak prikupljanjem starog papira. U četvrtak je za učenike 3.i 4.razreda  organizirano predavanje i radionica Pre-koma o odlaganju otpada, a u petak se uključujemo u „Zelenu čistku“

 

, , ,