ŽUPA DRAŠKOVEC: ODRŽANA 3. ŽUPNA BICIKLIJADA ŽUPE DRAŠKOVEC

U nedjelju 15.03.2015. na poticaj župnika Matije Vonića i u organizaciji Župe sv. Rok Draškovec održana je 3. ŽUPNA BICIKLIJADA Župe Draškovec.
Na biciklijadi je sudjelovalo 56 biciklista.

680_8069
Sam polazak je bio kod crkve Marije Magdalene u Donjem Kraljevcu, gdje je uz pratnju redara i policije slijedila vožnja do Hemuševca i Draškovca.
U Draškovcu su se biciklijadi ispred crkve sv. Roka priključili svi preostali vozači te se krenulo prema Čukovcu,Donjem Mihaljevcu, Sveti Mariji, Donjem Vidovcu i Kotoribi .

Nakon jednosatne vožnje po hladnom i vjetrovitom vremenu stiglo se do Kotoribe do Župnog dvora gdje su vožači napravili kratki odmor te su bili počašćeni vodom koje je sponzorirala Općina Kotoriba
te jabukama koje je sponzoriralo OPG Željka i Draženke Habuš.

 

680_8054

Napravljena je i zajednička fotografija svih sudionika biciklijade.

U Kotoribi biciklisti su posjetili Etno-zbirku tj. izložbu starih etno predmeta koju je postavilo Društvo žena Kotoriba.
Etno zbirka smješena je u Kotoribi u ckvenom farofu starom 202 godina koji je pod zaštitom kulturne baštine.
U muzeju je izloženo oko 800 exsponata poklonjenih od Kotoripčana. Od starih čaša, namještaja do odjeće, nakita, pisaćih i šivaćih mašina itd…
Predmeti datiraju od 90 do 120 godina i prikazuju tadašnji način, običaje i stil života.

“Domaćin etno-zbirke” i njezin “kustos” Irena Maltar obratila se prisutnima te ih ukratko upozanala sa povijesću i sadržajem zbirke.

Nakon razgledavanja zbirke slijedio je posjet Crkvi 7. žalosti Blažene Djevice Matije i Sv. Križa gdje su se prisutnima obratili zvonari  Ivica i Nadica a gosp. Irena Maltar vjernike bicikliste je upoznala sa znamenitostima “Međimurske katedrale” najveće crkve u Međimurju a i šire.

Nakon toga vlč. Mato Vonić sa župljanima je molio zadnju postaju Križnog puta.

Slijedio je povratak kućama preko Steinerove staze kraj Mure na području koje je ujedno i regionalni park park prirode u području Mure do Goričana pa kućama do Donjeg Kraljevca , Hodošana i Draškovca.
Sama dužina ukupne prijeđene biciklističke rute je 40 km.

foto i tekst : Dobriša Habuš

 

, ,