DVD PALINOVEC – ODRŽANA 83. GODIŠNJA SKUPŠTINA

U subotu 28.02.2015. godine u domu kulture Palinovec održana je 83. godišnja Skupština DVD-a Palinovec.

Skupštini su osim članova DVD-a, djece i mladeži, mještana Palinovca prisustvovali:predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije počasni predsjednik Zlatko Orsag , načelnik općine Donji Kraljevec Miljenko Horvat, županijski vijećnik Dragan Vurušić,predsjednik savjeta mladeži vatrogasne zajednice Međimurske županije Hrvoje Novaković,predsjednik VMO Palinovec Vladimir Sabol,

predsjednik Vatrogasne zajednice općina Donji Kraljevec-Goričan Dragutin Glad, zapovjednik Vatrogasne zajednice općina Donji Kraljevec-Goričan Slavko Loparić, član predsjedništva kluba vatrogasnih veterana Međimurske županije Josip Sabol, predstavnici NK Mladost Palinovec, predstavnice Udruge žena Palinovec , predstavnici ŠRD Šaran Palinovec, predstavnici udruge mladih Palinovčan, presjednica KUD-općine Donji Kraljevec Tamara Recek predstavnice udruga Pjesma,

predstavnici bratskog DVD Kobiljak, predstavnici PGD Starše iz Slovenije, zatim članovi , DVD Donji Hraščan, DVD Hodošan, DVD Donji Kraljevec, DVD Sveti Juraj u Trnju, DVD Donji Pustakovec, DVD Goričan, DVD Držimurec-Strelec, DVD Mala Subotica , DVD Turčišće, DVD Gardinovec, DVD Ivanja Rijeka i DVD Velika Buna.

Na Skupštini su bila podnjeta izvješća Upravnog odbora, Zapovjednika, Blagajnika i Nadzornog odbora. Donešen Plan i Program rada i Financijski plan za 2015. godinu, te je uz izmjene i dopune donesen je novi Statut DVD-a Palinovec.

palinovec_dvd_2 fotografije : Marino Bobetić

Dodjeljena su uvjerenja i spomenice .

Uvjerenje o uspješnom završenom tečaju za zvanje „vatrogasca“ primili su: Petar Sabol, Dino Fileš, Madlen Kovačić, Mihael Vrbanec i Sandro Habola.

Uvjerenje o uspješnom završenom tečaju za zvanje 2vatrogasca prve klase“ primili su:

Oreški Luka i Meri Vinković.

Uvjerenje o uspješnom završenom tečaju za zvanje „vatrogasnog dočasnika“ primili su:Dario Pintar,Daniel Čemerika, Denis Tkalec i Renato Hranjec.

Uvjerenje o uspješnom završenom tečaju za zvanje „ vatrogasnog časnika“ primili su: Anamarija Varović, Goran Bobetić i Franjo Jančec.

Spomenicu za 10.godina rada primili su :Suzana Varović, Ivana Hanić, Dario Lončarć, Karla Barić, Marko Bister, Paula Mesarek, Sara Sabol, Martin Recek, Sandro Kerovec ,Viktor Srpak i Dino Kenjereš.

Spomenicu za 20.godina rada primili su :Melita Čižmešija, Danijela Cirvenčić i Srećko Habuš

Spomenicu za 30.godina rada primili su :Damir Brumen, Vladimir Srpak,Ivan Brisar,Božidar Lovrenčić, Kruno Fileš, Darko Sabol, Damir Jeđud

i Ivica Horvat

Spomenicu za 40.godina rada primilo je :Stjepan Čanadi

Spomenicu za 50.godina rada primilo je :Stjepan Žvorc

Zahvalnicu za pomoć u radu DVD-a Palinovec primio je: Marino Bobetić

Nakon službenog dijela Skupštine održan je domjenak i druženje svih prisutnih članova Skupštine.

palinovec_dvd_9

PLAN I PROGRAM RADA  DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA PALINOVEC ZA 2015. godinu

– Uređenje i legalizacija vatrogasnih prostorija
– Nabavka vatrogasne opreme.
– Održavanje vatrogasne tehnike i opreme u ispravnom stanju, na način da u svakom trenutku može koristiti za vatrogasne intervencije
– U mjesecu svibnju – mjesecu zaštite od požara izvršiti ispitivanje hidrantske mreže, provoditi preventivne mjere zaštite, te na prigodan način obilježiti 4.svibanj dan sv. Florijana
– Provoditi preventivne mjere zaštite od požara
– Školovati i usvršavati vatrogasne kadrove
– Održati pokaznu vježbu
– Posjetiti učenike PŠ Palinovec
– Aktivno sudjelovati u preventivi za vrijeme žetvenih radova
– Pripremiti se i uključiti u sva takmičenja
– Održati godišnju Skupštinu
– Obići i pregledati domaćinstva u Palinovcu
– Uključiti se u vatrogasne manifestacije
– Surađivati s ostalim udrugama našeg mjesta i općine
– Izvršiti liječničke preglede operativnih članova
– Kandidirati se za domaćinstvo za takmičenje
– Rad društva usklađivati sa odredbama zakona i statuta o vatrogastvu

 

IZVJEŠTAJ O RADU UPRAVNOG ODBORA DVD PALINOVEC ZA 2014.GODINU

Štovane dame i gospodo, štovani prijatelji vatrogasci i ostali nam gosti.

Dozvolite mi da vam podnesem Izvješće Upravnog odbora DVD-a Palinovec za 2014. godinu.

Rad DVD-a Palinovec u 2014. godini bio je vođen planom i programom rada, a naše aktivnosti bile bazirane i usmjerene na sprečavanje i gašenje požara, te provođenje preventivnih pregleda, stručnu obuku članstva, pripreme i odlazak na takmičenja te na širenje i promidžbu protupožarne preventive i zaštite.

BROJNO STANJE DRUŠTVA

Naše društvo danas ima ukupno 111 aktivnih članova starijih od 18 godina,   65 pričuvnih članova, te 63 člana djece i mladeži.

Stručni sastav izgleda ovako:
– bez temeljnog ispita – 11 člana,

– sa činom vatrogasca- 51 član,

– vatrogasaca 1 klase – 22 člana,

– vatrogasnih dočasnika -13 člana;

– vatrogasnih dočasnika 1 klase -4 člana,

– vatrogasnih časnika – 5 člana,

– vatrogasnih časnika prve klase – 2 člana

– viših vatrogasnih časnika prve klase- 1 član te

– počasnih časnika – 2 člana.

Na osnovu naprijed iznijetog možemo zaključiti da je stručni kadar aktivnog članstva dobar, no s time se ne smijemo zadovoljiti već je potrebno i dalje raditi na stručnom usavršavanju članstva, što i činimo pa je tako i u 2014 godini velik broj naših članova polazio i uspješno je završio tečajeve za čin vatrogasca, vatrogasca prve klase, vatrogasnog dočasnika i časnika.

 

RAD UPRAVNOG ODBORA

Upravni odbor prošle je godine održao 9. sjednica, a većini je bio prisutan i Nadzorni odbor .

Sjednice društva Upravnog odbora održavale se su prema potrebi, a
glavne točke bile su:

– realizacija programa rada i financijskog plana,

– aktivnosti u svibnju- mjesecu zaštite od požara,

– preventivni pregled hidrantske mreže,

– pripreme za takmičenje djece, mladeži, te ženskih i muških seniorskih

ekipa

DVD Palinovec, unatoč svim problemima sa kojima se susretao, uspio je ispuniti sve zadatke koji su bili planirani u 2014. godini a sve u cilju napretka, razvoja i unapređenja dobrovoljnog vatrogastva kao dijela zaštite od požara.

Godinu gotovo uvijek započinjemo bodovanjem koje provodi Vatrogasna zajednica Međimurske županije, gdje smo u kategoriji ostalih društva za rad u 2014.godini dobili 2690 bodova. Bilo bi lijepo da tako dobar rezultat sa sobom donosi i financijsku podršku, kako bi se DVD mogao još bolje opremiti materijalno, ali i usavršiti što se tiče vatrogasne spremnosti članova.

Dana 22.02.2014.godine u domu kulture Palinovec održana je 82. Redovna godišnja Skupština.

6.travnja 2014.godine održan je četvrti po redu križni put župe Sveti Juraj u Trnju po svim naseljima naše župe na kojem su sudjelovali naši članovi i vozilo, a u našem vatrogasnom domu smo sa udrugom žena Palinovec priredili doček ,mali domjenak i okrjepu za sve sudionike križnog puta .

13.travnja 2014. godine na poziv ravnatelja OŠ Hodošan sudjelovali smo na osiguranju Pisanice.

Članovi našeg dobrovoljnog vatrogasnog društva su i u 2014.godini sudjelovali u čuvanju Isusovog groba u župnoj crkvi u Svetom Juraju u Trnju

Posjetili smo i družili se sa učenicima područne škole Palinovec.

Na sam dan sv. Florijana zaštitnika vatrogasaca, imali smo malu proslavu posvećenja kombi vozila. Svetu misu povodom dana svetog Florijana te posvećenje vozila predvodio je naš župnik Darko Kelemenić. Nakon završetka mise proslava je završila uz domjenak i druženje u prostorijama Vatrogasnog doma.

DVD Palinovec sudjelovao je sa svojim članovima u regulaciji prometa i osiguranja na voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu.

Masovnost te dobri rezultati sa raznih takmičenja i ove godine nisu izostali.

Ne znam da li postoji DVD u Republici Hrvatskoj koji je nastupio sa 11 natjecateljskih ekipa na županijskom takmičenju u jednoj godini.

Naši vatrogasni veterani i ove godine bili su na svom tradicionalnom druženju i Skupštini vatrogasnih veterana koja je bila održana u Podbrestu.

Dana 8. listopada 2014. godine održala je druga po redu smotra vozila i opreme vatrogasnih društava koja djeluju na području VZZO Donji Kraljevec- Goričan.

Godina je bila specifična, imali smo nekoliko intervencija u gašenju suhe trave i raslinja, a tijekom rujna i listopada najviše problema nam je zadavala voda koja je inače naš saveznik u gašenju požara. U samom naselju nije bilo većih problema osim u ispumpavanju podruma, što su članovi DVD Palinovec uspješno odradili. Velik broj naših članova i naših mještana bio je angažiran prilikom izlijevanja potoka Trnave, a sva je sreća što je sve prošlo bez ljudskih žrtava, samo sa materijalnom štetom.

U okviru ove opće situacije gospodarske i financijske rezultatima našeg rada moramo biti sretni i zadovoljni, uz misao da se uvijek može još bolje.

Ovo je izvješće Upravnog odbora u kojem smo se pomalo dotakli svih pitanja, a Vas prisutne članove ove Skupštine pozivam na diskusiju , kako bi se ovo izvješće nadopunilo, te dale smjernice za još bolji i kvalitetniji rad dobrovoljnog vatrogasnog društva Palinovec.

Uz vatrogasni pozdrav: VATRU GASI BRATA SPASI!

Hvala Vam lijepa.

Palinovec, 28.2.2015. godine

predsjednik
DVD PALINOVEC
Franjo Jančec

fotografije : Marino Bobetić

 

, ,