10. OBLJETNICA SURADNJE GLAZBENE ŠKOLE HUBAY I PUHAČKOG ORKESTRA OPĆINE DONJI KRALJEVEC

10. OBLJETNICA SURADNJE GLAZBENE ŠKOLE HUBAY I PUHAČKOG ORKESTRA OPĆINE DONJI KRALJEVEC

U povodu 10.obljetnice suradnje Puhačkog orkestra Općine Donji Kraljevec i Glazbene škole Hubay, minule subote svirači, uz općinsko i orkestarsko rukovodstvo te nekolicu roditelja uputili su se u grad na devet mostova, u grad na lijepom plavom Dunavu – Budimpeštu.
Putnike su u glavnom gradu dočekali predstavnik  hrvatske zajednice u Budimpešti Istvan Es Kuzma, zastupnik parlamaneta Laszlo Tamaz i voditeljica Stojanka Krzman. Uveli su nas u Parlament, jedan od najvećih svjetskih, odmah iza engleskog. Otvoren je 1896. godine, simbolički označujući tisućljetnu obljetnicu dolaska Mađara na to područje. Broj 96 tamo se pojavljuje još jednom – točno toliko u metrima iznosi visina velebnog Parlamenta!
Parlament se pruža 268 metara u duljinu i 123 u širinu, gradilo ga je preko tisuću radnika, ima 691 sobu, a u njega je ugrađeno 40 kilograma 22-23 karatnog zlata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPotom se krenulo u obilazak grada i najpoznatijih znamenitosti. Svoju posebnost pokazuje bazilika Sv.Stjepana. Najveća crkva u gradu smjestila se na Szent István tér  i može primiti oko 8 000 vjernika. Mađari je često zovu ‘bazilika’, kako bi dočarali njezinu veličinu i značaj najveće crkve u cijeloj državi. Građena je gotovo pola stoljeća, uvelike zahvaljujući urušavanju 1868. Nakon toga bazilika je nanovo građena iz temelja, a dovršena je tek 1905. godine. Unutar crkve nalazi se najveća mađarska, ujedno i vrlo neobična, relikvija – desna ruka prvoga mađarskog kralja, Stjepana. Glavni oltar ove bazilike izgrađen je u “stilu” postave Trga velikana, a velika raspelo Isusa Krista također krije jednu tajnu i posebnost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U predvečernjim satima održan je koncert u Glazbenoj školi Hubay. Mađarski svirači oduševili su svojim izvedbama, uglavnom mađarskim, a pri kraju su sve iznenadili hrvatskom glazbom. Puhački orkestar Općine Donji Kraljevec ovom je prilikom , uz obilježavanje 10.obljetnice suradnje, pokazao veliku kvalitetu u izvođenju domaćih, europskih i svjetskih skladbi. Čelni ljudi škole, općine, grada uručili su načelniku Općine Donji Kraljevec, Miljenku Horvatu, ravnateljici OŠ D.Kraljevec Sandri Vlahek, gđi Tamari Recek, profesoru Ivanu Belovari prigodne poklone.

Potom je uslijedio bogat i vrlo ukusan domjenak te druženje velikih i malih . Oko pola noći stiglo se kući u vedrom i raspjevanom tonu. (D.S.Lengelić)

 

, , ,