DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DONJI KRALJEVEC – održana 126. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DONJI KRALJEVEC

dvd-logo1U subotu 21.02.2015. godine u 19.00 h DVD Donji Kraljevec održao je 126. REDOVNU GODIŠNJU SKUPŠTINU.

Dnevni red:

1.Otvaranje skupštine
2.Izbora radnog predsjedništva, zapisničara, 2 ovjerovitelja zapisničara, verifikacijske komisije
3.Izvješća
– Upravnog odbora
– Zapovjednika
– Blagajnika
– Nadzornog odbora
4.Prijedlog programa rada i Financijskog plana za 2015. godinu
5.Rasprava
6.Osvajanje Izvješća, programa rada i financijskog ptana za 2015. godinu
7.Izmjena i dopuna Statuta
8.Ostata pitanja

 

dvd_skupstina_009-Dobrovoljno vatrogasno društvo Donji Kraljevec osnovano je davne 1889. godine, te je stoga centralni događaj koji je obilježio 2014. godinu bila proslava 125. obljetnice osnutka društva.

Proslava 125. obljetnice osnutka DVD-a Donji Kraljevec održana je u nedjelju 4. svibnja na blagdan Svetog Florijana. Započela je dočekom gostiju i uzvanika ispred prostorija DVD-a Donji Kraljevec. Nakon okupljana svi prisutni su se svečanim mimohodom uputili u crkvu Sveta Marije Magdalene gdje se održavala misa, da bi se nakon toga ponovno vratili. Po povratku je velečasni Matija Vonić posvetio vozila i prostorije društva. Proslava je bila skromnijeg karaktera a samom slavlju prisustvovali su :

– dožupan Županije Međimurske,

– dopredsjednik VZMŽ,

– zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Čakovec,

– načelnik općine Donji Kraljevec,

– gradonačelnik grada Lipika,

– dopredsjednik VZO D.Kraljevec – Goričan,

– predsjednik MO,

– bratski DVD Sesvetski Kraljevec, prijateljska društva DVD Kupinečki Kraljevec i DVD Brekinska, DVD Palinovec, DVD Goričan, DVD Hodošan, DVD Sveti Juraj u Trnju, DVD Donji Pustakovec , DVD Donji Hrašćan , gosti iz Austrije Freiwiligefeuerwehr Hausmannstatten i vatrogasci iz Republike Mađarske iz Letenya.

 

Društvo se u protekloj 2014. god. sastalo na 9 sastanka, a gdje su glavne točke bile :

  • Pitanja organizacijskog tipa
  • Preventivni pregledi
  • Uvježbavanje i takmičenja
  • Održavanje opreme
  • Realizacija programa rada i financijskog plana

 

Treba napomenuti da se iznimno puno ulaže u sam rad društva. Kao rezultat toga je i priznanje VZMŽ na osvojenom drugom mjestu na bodovanju za 2013. god. u kategoriji središnje postrojbe vatrogasnih društva u Međimurskoj županiji.

Svakodnevno se susrećemo sa svakojakim poteškoćama pogotovo financijske naravi, ali uvijek na neki način uspijevamo doći do potrebnih sredstava za nabavku prijeko potrebne opreme koja je nužna za rad društva. Prije nekoliko godina započeli smo izgradnju novih garaža. Kako sve nije bilo izgrađeno odjednom i ove godine smo imali nekoliko zahvata na adaptaciji spremišta i garaža.

Sada DVD-o Donji Kraljevec osim garaža posjeduje i prostoriju za sastanke, novouređeni ured za rukovodstvo društva, novouređenu garderobu sa 36 ormarića opremljenih sa kompletnnom osobnom zaštitnom opremom, novouređeni sanitarni čvor sa kupaonicom, novouređenu i opremljenu kuhinju.

U sklopu edukacije pripadnika DVD-a Donji Kraljevec bilo je izvršeno nekoliko taktičko pokaznih vježbi na koje se odazvao veliki broj članova DVD-a. Nekoliko članova je prisustvovalo i doškolovanjima.

 

Prisustvovali smo i obuci članova interventne postrojbe u Regensburgu prilikom Dana otvorenih vrata navedene profesionalne postrojbe.

A educirali su se i oni najmlađi odn. DVD Donji Kraljevec je i 2014. godine posjetio dječji vrtić i OŠ Donji Kraljevec.

Isto tako smo se uvježbavali i za razna natjecanja na kojima smo sudjelovali postigli zadovoljavajuće rezultate.

Osim takmičenja sudjelovali smo i na protupožarnom dežurstvu na voćarskom sajmu te na protupožarnom dežurstvu tijekom svjetskog ribičkog prvenstva,te smo bili organizator takmičenja za pomladak i mladež VZO Donji Kraljevec-Goričan.

DVD Donji Kraljevec je uspješno surađivao i sa svim ostalim društvima u Općini Donji Kraljevec.

Na žalost 2014. godine nas je napustio naš dugogodišnji član ovog društva gospodin Drago Iskra. Ovim putem mu se želimo zahvaliti za njegov velik doprinos u radu ovog društva.

 

fotografije: Nenad Dukić

PREVENTIVNE RADNJE I VJEŽBE

Interventne postrojbe društva ove godine održale su veći broj taktičkih vježbi kako bi bile što uvježbanije za moguće požarne i tehničke intervencije, članovi postrojbe pregledali su kompletnu podzemnu i nadzemnu hidrantsku mrežu u naselju .mreža je najvećim djelom ispravna a za manje greške obaviještena su odgovorna tijela. Ujedno je ove godine izvršen i preventivni pregled domaćinstva tj. objekata u Donjem Kraljevcu.

Društvo je održalo povodom mjeseca SVIBNJA- zaštite od požara , predavanje u Osnovnoj Školi u D. Kraljevcu i dječjem vrtiću Ftiček u Donjem Kraljevcu.Podijelili smo promidžbene letke, također smo vršili protupožarnu dežurstvo prilikom žetvene sezone, na poljima okolice naselja i tijekom spaljivanja vuzmenke u Donjem Kraljevcu.

Održano je i dežurstvo na sajmu voćarstva u Donjem Kraljevcu zajedno sa ostalim društvima iz VZO D.Kraljevec – Goričan

Uvidjevši osobno da je uvježbanost postrojbe vrlo bitna za brzu i kvalitetnu intervenciju, društvo je ove godine izvelo više taktičkih vježbi, u svim vremenskim uvjetima, od dana, noći, većina vježbi izvedena je samostalno, i nenajavljeno.

Ujedno sudjelovali smo na vježbi „ KLIJEŠTA 2014“ U Hodošan -u

INTERVENCIJE

Interventna postrojba protekle je godine intervenirala 30 puta, od toga je bilo 4 požarnih intervencija, zatim 18 tehničkih intervencija, i 4 protupožarna dežurstva.,te ostalo 4,

Iz godine u godinu pokazatelj je da su Intervencije sve brojnije, i složenije , pa se u tom segmentu i moramo bolje pripremiti kako bi bili što spremniji za takva stanja, ujedno i nabaviti nedostatnu opremu koja nedostaje, a dotrajalu zamijeniti, te posebno nabavljati opremu prema standardima i pravilnicima.

DANA 07.06.2014 PREMA ZAPOVJEDI GLAVNOG VATROGASNOG ZAPOVJEDNIKA, POSLANI SMO NA LOKACIJU DRENOVCI , SLAVONIJA U SVRHU SANACIJE NASTALOG STANJA NAKON KATASTROFALNE POPLAVE KOJA JE ZADESILA NASELJA :

RAJEVO SELO, GUNJA, RAČINOVCI , ĐURIĆI , DRENOVCI

NA DISLOKACIJU SU UPUĆENI SLJEDEĆI ČLANOVI POSTROJBE :

Alen Tizaj

Ivan Ružić

Zoran Lipić

Alen Vlah

Marijan Blažeka

Te tehničko vozilo MERCEDES 814, sa kompletnom opremom i potopnim i muljnim pumpama.

Postrojba je sudjelovala u ispumpavanju vode iz obiteljskih kuća, podruma i bunara, te u pranju i dezinfekciji stambenih i gospodarskih objekata, jedna ekipa je ukupno odradila preko 15 intervencija ispumpavanja vode, a druga preko 21 pranje i dezinfekcija obiteljske kuće. Postrojba se vratila 12.06.2014.

Također smo sudjelovali i na obrani od poplave na rijeci Muri i Trnavi.

 

NATJECANJA

Društvo je sudjelovalo na natjecanju VZO D.Kraljevec – Goričan,

1 muška A i 1 muškom B ekipom i žene B dvije ekipe su se kvalificirale na Županijsko natjecanje. Održano je prednatjecanje mladeži i djece u VZPO D.Kraljevec-Goričan u Donjem Kraljevecu koje je bilo uspješno odrađeno. Na tom natjecanju sudjelovali smo sa 4 ekipa.

Na natjecanju djece i mladeži VZMŽ sa 3 ekipa djece i mladeži,   te na natjecanju u Gonjem Kuršancu sa ručnom zaprežnom špricom gdje smo osvojili 1. mjesto. Sa 4 odjeljenja DVD-a D.Kraljevec sudjelovali smo i na natjecanju sa ručnim štrcaljkama u Sv. Mariji, i tom prilikom opet osvojili 1. i 2. i 7 mjesto. I 1 mjesto u ženskoj kategoriji. Članovima koji su sudjelovali na ovim natjecanjima ovim putem još jedanput čestitam i zahvaljujem na njihovom trudu.

Prvi puta u nastupamo sa jednom ekipom na natjecanjima FIRE COMBAT sa jednom postrojbom, koje je izuzetno zahtjevno što u pogledu fizičke i psihičke spremnosti, nadamo se da ćemo ove godine to natjecanje ponovo ponoviti u većem broju postrojbi.

Ove smo se godine pridružili i sudjelovali na natjecanju vatrogasnih operativaca na utrci zagrepčanka 512, utrka pod punom zaštitnom opremom na vrh zgrade zagrapčanke, u utrci je sudjelovalo 5 članova i svi su uspješno izvršili zadatak.

 

OPREMA NA RASPOLAGANJU

Društvo u sastavu ima 2 interventne postrojbe koje broje 30 članova, liječnički ispitane, i većim djelom opremljene osobnom zaštitnom opremom .

U voznom parku nalazi se:

  • Navalno vozilo STEYR 791 sa visokotlačnom pumpom
  • Kombi vozilo BOXER
  • TEHNIČKO VOZILO MERCEDES 814
  • Mehaničke ljestve 18 m visine
  • Auto prikolica s pripadajućom opremom

Društvo također posjeduje motornu pumpu ZIEGLER, ROSENBAUER , HONDA, TOMOS, muljnu pumpu, 2 kompleta hidrauličnih škara i razupora, 4 agregata za struju, razne manje potopne, pumpe, sa pripadajućom opremom, 9 aparata za zaštitu dišnih organa, i drugu potrebnu opremu za rad. , ovom prilikom trebam napomenuti da jedan dio opreme još uvijek nedostaje, isto tako da smo određenu opremu zbog dotrajalosti i zastarjelosti obavezni zamijeniti u nadolazećim razdoblju kako bih smo mogli zadovoljiti pravilnik o minimalnoj opremljenosti.

 

PODJELA PRIZNANJA

Spomenicu za 10 godina rada u društvu primio je Ivan Ružić

Spomenicu za 50 godina rada u društvu primio je Stjepan Strahija.

Diplomu za hrabrost i požrtvovnost u zaštiti i spašavanju, kojom se potvrđuje pravo nošenja brončane vatrogasne plamenice primili su:

Ivan Ružić

Alen Tizaj

Alen Vlah

Zoran Lipić

fotografije: Nenad Dukić

 

 

, ,