Speedway stadion Milenium Donji Kraljevec

Deseta obljetnica stadiona Milenium

Speedway stadion Milenium u Donjem Kraljevcu dobro je poznat Međimurcima i stanovnicima okolnih županija, kao jedini centar speedwaya u Hrvatskoj te mjesto gdje vikendom u večernjim satima dolaze obitelji ili grupe prijatelja na motociklističke utrke. To je mjesto između Goričana i Donjeg Kraljevca, zakriveno stotinama brijestova gdje se navija za hrabre vozače iz cijelog svijeta, popije koje pivo i s posebnim osjećajem odlazi kući.
Stadion je otvoren 14. kolovoza 2005. godine kada je održana prva utrka državnog ekipnog prvenstva Hrvatske i Slovenije. Speedway je do tada postojao samo u Prelogu koji je slovio kao prijestolnica ovog sporta kojeg ljudi pamte od doba bivše države Jugoslavije te se na speedway išlo u bijeloj, a vraćalo u crnoj odjeći. Bilo je to dakako od prašine i materijala koji je tada bio sastav ovalnih staza, ali danas je to sport za sve uzraste – od najmlađih školaraca i djece vrtićke dobi do baka i djeda koji speedway pamte iz svojih mlađih dana.

speedway-millenium-00

Nema vozača na svijetu koji nije svoj motor provozao stazom stadiona Milenium. Od prve do 54. utrke koliko ih je održano do danas, održana su Svjetska i Europska prvenstva svih vrsta; prvo Europsko prvenstvo 2006. za vozače do 19 godina osvojio je Jurica Pavlic kojemu je ovo bila prva titula prvaka u karijeri.

Motociklističke federacije svijeta i Europe prepoznale su ambijent i odličnu organizaciju speedway utrka na ovom stadionu te su dodijeljene utrke finale svjetskog juniorskog prvenstva 2009. godine na kojemu je titulu osvojio Australac Darcy Ward dok je Jurica Pavlic bio viceprvak svijeta, pa do prvog Grand Prix-a u Hrvatskoj – 2010. godine. To je bila prijelomnica speedwaya te je Milenium smješten na speedway kartu svijeta kao domaćin jedne od Speedway Grand Prix utrka tri uzastopne godine, do 2012.

speedway-millenium-05

Ovogodišnja sezona počinje već u ožujku kada na trening dolazi švedska reprezentacija te brojni poljski klubovi. Zatim slijede utrke 2.5. Grand Prix kvalifikacije, 1.8. Državno pojedinačno prvenstbi i 13.9. Prvenstvo parova. Jurica Pavlic ove godine promijenio je poljski ekstraligaški klub te iz WTS Wroclaw prešao u GTŽ Grudziadz u kojem će voziti Tomaž Gollob, Artem Laguta, Buczkowski, Okoniewski. Potpisao je ugovor za danski klub Esbjerg te nastupa u državnom, europskom i svjetskom prvenstvu. Karlo Majnić navršit će u lipnju 18 godina te još uvijek vozi kao juniorski vozač na U21 prvenstvu Europe i svijeta. Renato Cvetko će voziti kvalifikacije za europsko prvenstvo te utrke državnog pojedinačnog prvenstva te utrke parova.
Hrvatski motociklistički savez koji je nedavno proslavio 90. obljetnicu djelovanja dodjeljuje nagrade najboljim motociklistima Hrvatske. Jurica Pavlic je dobitnik zlatne kacige za pobjedu u tri uzastopne  prvenstva Hrvatske, te dijamantnu kacigu za osvajanje tri zlatne kacige u dosadašnjoj karijeri. Priznanje je ovo sportu koji nije najbrojniji među disciplinama HMS-a, ali ima daleko najbolje rezultate i najveće sportske događaje u motociklizmu.
Deseci tisuće posjetitelja tijekom proteklih deset godina, organizacija utrka na svjetskoj razini kojoj su dokaz televizijski prijenosi uživo na Sky sports, Eurosport, poljski Canal+, te nastupi najboljih vozača svijeta dokaz su da speedway pridonosi kvaliteti sportske i turističke ponude Međimurja i Hrvatske, te vrijednost ulaganja u mlade sportaše, volontere i sportske djelatnike, ali i omogućiti djeci i mladima da posjećuju događaje svjetske klase.

speedway-millenium-12speedway-millenium-07